PSD Suceava 2020

Mesajul PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Trei imperative: să mulţumim, să conştientizăm, să nu uităm

Biserica sprijină, prin cuvânt, acţiune şi rugăciune, lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi împotriva oricărei lucrări de denigrare, negare sau violentare a demnităţii umane. O facem în virtutea mandatului primit de la Dumnezeu, Izvorul Vieţii. O facem pentru că nu poţi fi liniştit câtă vreme ştii că alţii îşi bat joc de aproapele. O facem pentru că, în faţa micimilor de suflet, credem cu toată tăria că vor birui bunătatea, bucuria şi dragostea.

Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, marcată în fiecare an la 18 octombrie, este deopotrivă o zi a recunoştinţei, a conştientizării şi a memoriei.

Cinstim şi preţuim pe om pentru că mai întâi Dumnezeu l-a cinstit şi preţuit

Suntem recunoscători în primul rând lui Dumnezeu pentru faptul de a ne fi creat „după chipul Său” (Facerea 1, 26). Orice persoană umană este inestimabilă din acest prim motiv şi unicul necesar. Toate celelalte considerente, de ordin etic, psihologic, social etc., pentru care trebuie apărată viaţa şi trebuie respectată persoana umană derivă, din perspectivă creştină, din acest raţionament teologic. Cinstim şi preţuim pe om pentru că mai întâi Dumnezeu l-a cinstit şi l-a preţuit, până într-acolo încât El, Dumnezeu, S-a făcut ca unul dintre oameni (cf. Ioan 1, 14; Evrei 2, 11, 14, 16), pentru ca pe om să-l ridice mai presus chiar de umanitate. O umanitate împlinită nici nu poate fi gândită, de fapt, în afara unei legături cu Dumnezeu-Creatorul şi desăvârşitorul ei. Ca atare, orice atentat la onoarea, la integritatea şi la libertatea fiinţei umane este un atac împotriva planului lui Dumnezeu cu omul, este o „răzvrătire” împotriva lui Dumnezeu. Iar orice acţiune de prevenire a traficului de persoane umane are, din punct de vedere creştin, o motivaţie superioară, potenţatoare de energii în această direcţie: credinţa în Dumnezeu Care iubeşte pe om (Ioan 19, 9; Psalmii 147, 11; Ieremia 31, 3; I Ioan 4, 9-10) şi credinţa în destinul veşnic şi unic al fiecărei persoane umane.

Protectorii demnităţii umane sunt colaboratori cu Dumnezeu

În acelaşi timp, suntem recunoscători tuturor acelora care, într-o modalitate sau alta, luptă pentru apărarea drepturilor şi libertăţii persoanei umane. Din aceeaşi perspectivă teologică, astfel de oameni, protectori ai demnităţii fiinţei umane, sunt colaboratori cu Dumnezeu, împreună-lucrători cu El, susţinători ai planului veşnic al lui Dumnezeu de îndumnezeire a omului. Este adevărat că demnitatea şi libertatea persoanei umane pot fi încălcate în multe feluri, fie într-o formă vizibilă, conştientă şi conştientizabilă, fie, nu de puţine ori, pot fi eludate subtil, imperceptibil, disimulat, cu efecte dureroase şi pe moment, dar mai ales pe termen lung. Astfel, adresăm astăzi gând de gratitudine tuturor celor implicaţi în stoparea traficului de fiinţe umane, dar, deopotrivă, tuturor celor care sunt vigilenţi şi se opun şi altor forme de sclavie modernă; e abominabil să fie exploatat trupul, dar e la fel de gravă sclavia în care poate fi adus spiritul uman prin minciună, manipulare sau exploatare emoţională. Un copil victimă a traficului de fiinţe umane mai poate fi salvat prin oameni de felul acelora pe care îi amintim, cu recunoştinţă, astăzi; un copil care va cădea victimă a unei legi privind eutanasierea infantilă – precum cea care se doreşte a fi aprobată zilele acestea în Olanda – nu cred că va beneficia de „o zi europeană de comemorare”, din moment ce toate s-au petrecut cu „acte în regulă”. „Marfă” este şi femeia exploatată sexual, dar nu mai presus de „marfă”/„bun de schimb” este şi angajatul exploatat arbitrar, pe criterii strict de profit material, de care te poţi debarasa oricând, oricum şi fără nicio condiţie, când nu mai are randament.

Să conştientizăm valoarea persoanei umane şi cât de fragilă este ea

De aceea, ziua de 18 octombrie se cere a fi, an de an, o zi de mai profundă conştientizare. O adâncire în conştientizarea a cine suntem şi ce/cine suntem chemaţi a fi. Să conştientizăm valoarea persoanei umane şi cât de fragilă este ea în faţa pericolelor de tot felul, de la epidemii la ideologii, în faţa greutăţilor vieţii, dar şi a dorinţei nestăvilite de putere, influenţă sau avere a mai-marilor lumii, în faţa forţelor naturii şi a nu mai puţin periculoaselor schimbări de mentalitate din post-modernitate. Conştientizarea trebuie să fie una de ansamblu şi una de detaliu. Atenţia să fie îndreptată şi asupra unui fenomen (fie el trafic coordonat de fiinţe umane, cu încrengăturile şi actanţii lui, fie politici de stat distructive din punct de vedere bioetic, fie direcţii geo-strategice care pot periclita libertatea, integritatea şi demnitatea fiinţei umane), dar şi asupra oricărui caz concret, important şi unic prin el însuşi. Omul vulnerabil de lângă tine este prioritatea care te priveşte aici şi acum. De aceea, un singur suflet salvat din orice fel de flagel care atentează la fiinţa umană este o reuşită (cf. Matei 16, 26) şi merită tot sacrificiul de timp, energii, resurse materiale, clipe de răgaz etc.

O zi a memoriei

Şi, nu în ultimul rând, Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane umane este o zi prin excelenţă a memoriei. Este o zi în care suntem chemaţi să nu uităm. Să nu uităm de toate etapele omenirii în care sclavia, de orice fel ar fi fost ea, a fost nu numai acceptată, dar şi încurajată. Suntem datori să cinstim memoria tuturor victimelor care nu au putut fi salvate din orice fel de formă de exploatare, cu atât mai mult cea încă atât de prezentă în civilizatul şi civilizatorul veac al XXI-lea. Preţuim, de asemenea, astăzi, memoria celor care au muncit, au scris, au răzbit ori s-au rugat pentru ca persoana umană să-şi păstreze demnitatea şi sfinţenia. În acelaşi timp, tot astăzi se cuvine să ne cerem iertare pentru vinovăţia de a nu fi făcut mai mult pentru aceasta, din ignoranţă, din comoditate, din neglijenţă. Suntem responsabili, fiecare în parte, dar şi împreună: familie, comunitate locală, şcoală, neam, Biserică.

Orice formă de amnezie în această direcţie va duce la revigorarea, mai devreme sau mai târziu, a uneia sau alteia dintre formele de criminalitate împotriva umanităţii.

Biserica sprijină, prin cuvânt, acţiune şi rugăciune, lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi împotriva oricărei lucrări de denigrare, negare sau violentare a demnităţii umane. O facem în virtutea mandatului primit de la Dumnezeu, Izvorul Vieţii. O facem pentru că nu poţi fi liniştit câtă vreme ştii că alţii îşi bat joc de aproapele. O facem pentru că, în faţa micimilor de suflet, credem cu toată tăria că vor birui bunătatea, bucuria şi dragostea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: