PSD Suceava 2020

Klaus Iohannis:

Pandemia nu se va sfârşi nici în martie

> E nevoie de alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Palatul Cotroceni, că e nevoie de alegeri, pentru ca România să aibă un Parlament funcţional, într-o perioadă care se anunţă grea. Preşedintele a spus că pandemia nu se va termina nici în martie, anul viitor. „Trebuie să fim cu toţii oneşti faţă de cetăţeni şi să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparenţă: actuala situaţie epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârşit – mă tem – nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, aşa cum fals lasă să se înţeleagă cei care susţin amânarea alegerilor”, a spus Iohannis.

Preşedintele afirmă că mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie şi, fără alegeri, actualii parlamentari nu vor mai putea vota legi organice.

„Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert: mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie, după această dată dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii ar mai putea vota legi simple, nu şi legi organice. Vă daţi seama că ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea”, a mai spus Iohannis.

Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că nu îşi doreşte ca Bucureştiul să intre în carantină, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, şi a subliniat că această eventuală propunere ar trebui să vină de la specialişti. „Propunerea de carantinare trebuie să vină de la experţi, de la specialişti”, a punctat Iohannis.

În acest sens, şeful statului a vorbit de situaţia referitoare la Bucureşti. „Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau judeţe întregi, însă ştiţi că am avut situaţii în care localităţi au fost carantinate şi cu efecte destul de bune. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului”, a punctat Iohannis.

Este evident că unele autorităţi s-au bâlbâit, dar vor învăţa

Preşedintele Klaus Iohannis a admis, ieri, că unele autorităţi s-au bâlbâit în legătură cu epidemia de coronavirus, dar a spus că „vor învăţa” şi le-a recomandat acestora să se adreseze mai frecvent opiniei publice.

Întrebat în cadrul conferinţei de presă de ieri de ce nu utilează pârghiile legale pe care le are la îndemână, aşa cum a făcut la începutul pandemiei, şi de ce deciziile au fost trecute la autorităţile locale, preşedintele Klaus Iohannis a spus că a rămas „destul de decident”, dar a admis că autorităţile locale s-au bâlbâit.

„Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorităţi, cum s-a întâmplat în Bucureşti, s-au bâlbâit, este puţin spus. E clar că autorităţile trebuie să-şi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice, şi, da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităţilor locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Este mult mai eficient, dar este relativ puţin obişnuit pentru noi. Unele autorităţi mai au mult de învăţat, dar vor învăţa”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a fost întrebat de jurnalişti dacă miercuri, când au fost raportate multe noi cazuri de Covid, nu era cazul ca autorităţile care gestionează lupta împotriva epidemiei să comunice mai bine cu opinia publică.

„Vă dau dreptate, dar cu siguranţă vor învăţa pe parcurs şi autorităţile să fie mai deschise. (…) Recomand cu căldură să se adreseze mai frecvent şi mai deschis opiniei publice”, a spus Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: