Festivalul de film, diaporamă şi fotografie „Toamnă la Voroneţ” (III)

Lupta cu cenzura, dar şi bucuria de a fi fotograf în vremea comunismului

Şi în vremea comunismului, fotografii surprindeau viaţa de fiecare zi, ocupaţiile mai mult sau mai puţin interzise ale vremii, imaginile cu Ceauşescu şi lozincile despre partid, moda din acei ani, intelectuali la sapă, munca patriotică şi multe altele. Unele dintre imagini au rămas şi pe diapozitive, chiar dacă tovarăşii şi miliţienii luau de multe ori aparatele celor care fotografiau în locuri publice sau incomode pentru ei – cum ar fi cele unde erau demolări de clădiri istorice –, apoi conţopişti comunişti şi vigilenţi puneau tot felul de întrebări şi spuneau tot felul de tâmpenii. În această perioadă, cenzura a devenit o instituţie-mamut, cu sucursale în toată ţara şi cu sute de funcţionari plătiţi să fie vigilenţi. Şi chiar dacă orice fotograf trăia cu teama de a nu greşi, unii au avut curajul să facă diaporame cu mesaje care erau peste inteligenţa cenzorilor.

„Câteodată, diaporamele erau greu de descifrat chiar şi de către cei care ne cenzurau lucrările. La Festivalul de la Gura Humorului din acei ani, cu bucurie am văzut că şi alţii gândeau ca noi, că exista o diversitate de stiluri şi abordări curajoase. Atunci am legat prietenii cu tineri din toată ţara şi, ceea ce e este mai important, am fost încurajaţi să continuăm. Atunci nu ne-am dat seama că se poate da un mesaj prin diaporamă, dar apoi, înţelegând, asta chiar ne-a dat putere. La vârsta aceea însemna ceva pentru noi” a precizat unul din cei mai bun fotografi prahoveni, Vali Craina, autorul diaporamei „Stare civilă” cu care în anul 1987 a obţinut Marele Premiu la Festivalul „Toamnă la Voroneţ”.

      „Toamnă la Voroneţ”, o gură de oxigen cinematografic

Asistent universitar la catedra de Multimedia din cadrul Academiei de Teatru şi Film Bucureşti, titularul cursurilor de „Procesare de imagine” şi „Tehnica video şi aplicaţii multimedia”, Florin Andreescu este autorul mai multor lucrări dedicate fotografilor, dar şi al unor albume excepţionale, fiind o persoană care cunoaşte foarte bine Festivalul de la Gura Humorului.

„Am ajuns prima oara la Toamnă la Voroneţ în 1986. Eram student. Dincolo de reuşitele personale, participarea la acest festival mi-a dat ocazia să întâlnesc tineri de vârsta mea pasionaţi de fotografie, diaporamă şi film. Am legat prietenii trainice care, surprinzător, mai dăinuie şi astăzi.

Am în memorie lungile nopţi de la Ariniş în care dezbăteam cu ei estetica şi rolul imaginii. La «Toamnă la Voroneţ» am avut prilejul să-i întâlnesc pe cei mai importanţi critici de film ai momentului, stimaţi profesori de la UNATC sau cineaşti în plină activitate. O discuţie cu ei, o încurajare sau o menţionare într-un articol valora enorm în acei ani tulburi din deceniul opt al secolului trecut. Zilele de festival îmi dădeau energia necesară supravieţuirii în acel timp absurd.

Am mers la festival an de an până în 1989. A fost gura de oxigen cinematografic pe care mi-o luam, învăluit de lumina caldă şi blândă a plaiurilor bucovinene.

Acum câţiva ani am revenit la «Toamnă la Voroneţ», curios să văd ce se mai întâmplă la cel mai longeviv festival de film din România. Da, este un adevărat miracol! Festivalul «Toamnă la Voroneţ» a ajuns la a patruzecea ediţie. Adică la maturitate. Meritul longevităţii sale se datorează diriguitorilor oraşului bucovinean, care vor să adune toamnă de toamnă cele mai importante personalităţi ale cinematografiei româneşti. Festivalul deschide uşa larg studenţilor din toată lumea, pentru a-şi prezenta creaţiile. Documentariştii sunt de asemenea bine-veniţi.

Diaporama şi fotografia sunt esenţele vizuale care dau savoare evenimentului. Iar serile de film consacrate marilor producţii româneşti nu pot fi uitate uşor de localnicii cinefili. Da, festivalul este o sărbătoare a oraşului şi o reverenţă adusă cinemaului! Urez Festivalului «Toamnă la Voroneţ» viaţă lungă şi să bucure în continuare sufletele tinerilor iubitori de cinema şi cinefililor împătimiţi!” a spus Florin Andreescu.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: