PSD Suceava 2020

CJSU Suceava:

La sfârşitul lunii noiembrie ar putea fi necesare 900 de paturi pentru bolnavii Covid din judeţ

> Spitalul Judeţean şi Spitalul Rădăuţi au în total 300 de paturi pentru această patologie > Se impune ca toate spitalele să preia formele uşoare de Covid-19

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava s-a discutat, marţi, situaţia epidemiologică din judeţ, iar analiza prezentată relevă că se impune antrenarea şi colaborarea tuturor factorilor decizionali.

Conform estimărilor managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava va fi înregistrată în perioada următoare o creştere importantă a cazurilor Covid în spitalele Suceava şi Rădăuţi, unde există deja 300 paturi dedicate patologiei Covid-19.

Aproximativ 100 de cazuri cu forme asimptomatice şi uşoare se aflau marţi în spitalul suport Rădăuţi, iar 200 se regăseau în secţiile dedicate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava în prezent, cu o capacitate de 225 locuri.

Potrivit Prefecturii Suceava, analizele epidemiologice internaţionale estimează pentru România un maxim de cazuri Covid-19 la sfârşitul lunii noiembrie, când se aşteaptă o triplare a necesarului de paturi. „În acel moment este posibil să fie necesară o capacitate de cazare de aproximativ 900 de locuri, ambele spitale fiind depăşite. Printr-o decizie a D.S.P. Suceava de a dedica 10% din fiecare unitate sanitară pentru patologia Covid, se obţine un număr suplimentar de 260 paturi, aspect ce a fost discutat cu managerii tuturor unităţilor medicale din judeţ în şedinţe ale CJSU anterioare” a explicat Prefectura.

Conform precizărilor reprezentanţilor Spitalului Judeţean, obţinerea unei capacităţi suficiente de cazare şi tratare a cazurilor Covid-19 presupune dedicarea unui număr mult mai mare de paturi în unele unităţi sanitare, dar, în acelaşi timp, trebuie menţinută o capacitate de tratare a patologiei non-Covid la nivelul judeţului în unitatea cea mai performantă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava fiind principala unitate spitalicească din judeţ, cu o capacitate de cazare de 1200 locuri.

Mai mult, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava gestionează majoritatea patologiei acute medicale şi chirurgicale din cadrul judeţului, respectiv 75% din patologia traumatică.

Potrivit managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Alexandru Calancea, la nivelul judeţului există capacitatea de a gestiona ambele patologii, atât Covid, cât şi non-Covid, dacă se urmăreşte aplicarea a două principii, respectiv utilizarea personalului medical cât mai adecvat tratării patologiei Covid, începând cu implicarea, mai întâi, a medicilor de boli infecţioase, apoi a medicilor din celelalte specialităţi medicale compatibile (pneumologia, medicina internă, nefrologia, gastroenterologia, neurologia, cardiologia, diabetologia) şi implicarea unităţilor sanitare mai puţin dotate cu aparatură sau personal pentru gestionarea urgenţelor chirurgicale şi obstetricale, iar la final, a celor mai performante unităţi.

Concluzia specialiştilor din Spitalul Judeţean şi a medicilor epidemiologi din cadrul DSP a fost de transformare progresivă a unităţilor din judeţ în sectoare Covid pentru formele uşoare.

 În urma dezbaterii, concluzia unanimă a fost că fără suportul şi colaborarea unităţilor spitaliceşti din judeţ şi în lipsa unui plan gradual care să asigure buna gestionare a resurselor umane şi materiale, a pacienţilor diagnosticaţi Covid, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava nu va putea asigura asistenţa medicală a cazurilor non-Covid.

După prezentarea datelor de către managerii SJU Suceava şi Spitalului Municipal Rădăuţi, prefectul Alexandru Moldovan a solicitat conducerii DSP Suceava să finalizeze activitatea de verificare şi analiză a unităţilor medicale din judeţ până joi şi să transmită către Ministerul Sănătăţii propunerile de introducere în circuitul de gestionare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

S-a decis ca în şedinţa CJSU Suceava de vineri, conducerea DSP să prezinte lista spitalelor din judeţ care vor prelua pacienţi Covid-19, inclusiv sectorul respectiv şi numărul de paturi aferent la fiecare unitate medicală în parte. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: