PSD Suceava 2020

Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (19)

Concurs cu premii (în China)

Boli. „Medicina poate trata bolile trupului, dar singurătatea, disperarea şi deznădejdea nu se vindecă decât prin iubire. Sunt mulţi cei care şi-ar dori o bucată de pâine, dar şi mai mulţi sunt cei care tânjesc după un pic de dragoste.” (Maica Tereza, 1910-1997)

China. Republica Populară Chineză – ca semn al deschiderii ei spre libertate, democraţie şi transparenţă – a făcut un anunţ istoric: sub înaltul patronaj al CC al PCC, lansează MCPP (adică marele concurs de pamflete politice). Au fost anunţate şi premiile: III – Autocritica, II – Autoduba, I – Autopsia.

Ciudă. „Fosta” mea lucrează într-o farmacie. Şi când vreau să-i stric ziua, trec pe acolo şi cumpăr prezervative!

Criză. „Nu ar fi cazul unei recalculări a bogăţiilor în raport cu veniturile legale plauzibile, aidoma celei pe care o fac, la nevoie, şi cele mai liberalizate, mai democratizate şi mai evoluate ţări? O recalculare care să ducă la îndreptarea de resurse spre susţinerea oamenilor cu nevoi speciale, începând cu cei cu dizabilităţi? Vedem bine că preocuparea majoră pentru bugetul României a «preşedintelui» a fost să asigure buget cât mai mare pentru serviciile secrete şi Cotroceni. Situaţia este deja grotescă – România are mai mulţi generali decât armata americană, serviciile secrete au buget mai mare decât cel al serviciilor omoloage din Franţa, iar la Cotroceni stă proţăpit un aparat sterp, care nu propune ceva în interes general, dar împiedică acum democratizarea. Nu ar fi timpul unei vaste reconsiderări a orientărilor României spre a smulge din sărăcie milioanele de oameni care mai sunt pradă acesteia? Şi a scoate din precaritate zecile de mii de oameni cu dizabilităţi? Vedem bine cât de mare este preocuparea pentru cadouri – posturi gras remunerate unor neisprăviţi, privilegii la fixarea în instituţii ale statului a odraslelor unor inşi care au devalizat bănci şi bugete publice sau au fraudat posturi în instituţii. Mai mult ca oricând în istoria modernă, ţara s-a umplut în funcţii mănoase de protejaţi şi manevrabili, încât devii aproape ridicol să mai aminteşti ce spunea Spiru Haret: «concursuri ca la noi nu sunt la nimeni!» sau ceea ce acuza Constantin Brâncuşi: «este plin de isteţi care generează marfă proastă (camelotă)». Nu ar fi cazul îndreptării spre oameni, în locul irosirii resurselor cu neisprăviţi şi protejaţi? Nu ar fi cazul unei preocupări faţă de mulţimea celor care sunt în suferinţă şi au nevoie de un sprijin concret în societate?” (Andrei Marga)

Flirt. „Când înaintezi în vârstă, şansele de flirt devin tot mai slabe. Dar nu şi cei cu care flirtezi.” (Carrie Fischer, 64 de ani, actriţă)

Frică. „Nimic, în locul unde stai. / Groaza nopţii nu te-nfioară; / Nu trebuie teamă să ai,/ Nici de săgeata care zboară/ În plină zi, nici de ciumă.” („Biblia în versuri”, 2014).

Inutili(?). „Oamenii în vârstă sunt făcuţi să se simtă inutili, ceea ce este total neadevărat. Şi dacă ei nu îşi mai folosesc creierul, în scurt timp, mintea lor încetează să mai funcţioneze ca înainte.” (Desmond Morris, zoolog)

Singurătate. Trecerea bruscă la munca în regim remote poate creşte acest risc, avertizează jurnaliştii de la CNN într-un articol. „Dacă ai lucrat cu oamenii o vreme şi ai avut parte de conectare faţă în faţă şi eşti obişnuit cu acel mod de lucru, acum trecerea bruscă la munca de la distanţă, cu conexiune redusă cu oamenii, poate crea o problemă imensă” a spus Ben Fanning, autorul „The Quit Alternative: The Blueprint for Creating the Job You Love Without Quitting”. „Este ca şi cum ai fi izolat pe o insulă.” Chiar şi atunci când lucrezi acasă singur, alături de soţia şi copiii care se joacă în jurul tău, poţi să te simţi singur din punct de vedere profesional. „Cu cât eşti mai singur, cu atât vei fi mai puţin eficient” a spus şi Sigal Barsade, profesor de management la şcoala Wharton din cadrul Universităţii din Pennsylvania. „Odată ce eşti singur, începi să îţi pierzi abilităţile sociale. Începi să te comporţi în feluri care promovează mai multă singurătate.” „Simptomele” izolării profesionale ar putea începe prin a comunica mai puţin despre tine. Angajaţii singuratici pot deveni mai precauţi în legătură cu posibilitatea de respingere de către colegii lor, lucru care îi poate face să pară mai puţin abordabili, spune şi Hakan Ozcelik, profesor de management la Universitatea de Stat din California. „Oamenii singuratici desluşesc semnalele negative mai rapid şi le ignoră pe cele pozitive. Au lentile negative prin care interpretează mesajele.” Angajaţii care se simt marginalizaţi în birou şi care câteodată primesc câte un salut ocazional dimineaţa s-ar putea să fie cei mai predispuşi la a se simţi singuri când lucrează de acasă. „Acum nu mai primesc nici măcar asta. Dacă oamenii nu vorbesc cu ei separat, oamenii singuratici s-ar putea să devină şi mai singuratici astfel” spune Barsade.

Timp. „Orice om vrea să trăiască mult, dar niciunul nu vrea să îmbătrânească”. (Jonathan Swift)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: