PSD Suceava 2020

Biserica din Galu, ridicată de doi preoţi, a fost târnosită de Părintele Arhiepiscop Calinic

La Galu, judeţul Neamţ, în Duminica a XX-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a târnosit noua biserică parohială. În aceeaşi zi, ierarhul a oficiat două hirotonii pentru Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Noul sfânt lăcaş, construit din piatră şi cărămidă, poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, aflăm dintr-un articol de Flavius Popa, scris pentru Doxologia.ro

Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de oameni din zona munţilor Bistriţei s-au adunat astăzi la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Galu, pentru a participa la târnosirea noului lăcaş de cult. Sfintele slujbe au fost săvârşite de ÎPS Arhiepiscop Calinic, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. După stropirea zidurilor cu apă sfinţită şi ungerea lor cu Sfântul şi Marele Mir, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat şi pecetluit Sfânta Masă, a sfinţit pictura interioară şi catapeteasma. Alături de ÎPS Calinic au mai slujit părintele arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, părintele arhim. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, părintele Ionel Cuţuhan, protopop de Ceahlău, părintele prof. Vasile Sandu de la Parohia Pipirig, părintele Mircea Ursache de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra Neamţ, părintele paroh Manuel Dorneanu, dar şi preoţi din împrejurimi.

După sfinţirea bisericii, clericii au săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea parohiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de studenţi teologi.

În aceeaşi zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a oficiat două hirotonii pentru aşezământul monahal din inima municipiului Suceava. Părintele ierodiacon Dositei Mihăilă, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost hirotonit ieromonah, iar tânărul teolog Sebastian Atomei a fost hirotonit diacon, amândoi pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan”.

În încheiere, ÎPS Arhiepiscop Calinic le-a vorbit celor prezenţi despre minunile făcute de Domnul Hristos: „Mântuitorul a săvârşit minuni pe fondul credinţei, pe fondul voinţei persoanelor. Nu foarte multe minuni au fost făcute din milă, aşa cum am auzit în textul de astăzi, iar unele minuni, nu foarte multe, au fost săvârşite pentru ca prin ele să se arate puterea lui Dumnezeu”.

Vechea biserică de lemn din Galu, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, este construită din bârne de molid, încheiate la colţuri „în coadă de rândunică”. Întreg edificiul se bazează exclusiv pe lemn, atât ca element de construcţie, cât şi ca element decorativ. Din cauza stării fragile, s-a hotărât construirea unui nou sfânt lăcaş. Zidirea bisericii de cărămidă a început la 1 iulie 1998, iar până în 2005, lucrările de ridicare, acoperire şi tencuire au fost realizate sub coordonarea părintelui Mircea Ursache. De la 1 decembrie 2005, actualul paroh, părintele Manuel Dorneanu, a susţinut construcţia până la finalizare. (Foto: Doxologia.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: