PSD Suceava 2020

Colocviu internaţional organizat de USV cu participanţi de pe trei continente

„Practici inovative în predarea/învăţarea limbii franceze pentru copii”

Colocviul internaţional „Pratiques innovantes de l’enseignement/apprentissage du français précoce” („Practici inovative în predarea/învăţarea limbii franceze pentru copii”) s-a desfăşurat la 16 octombrie a.c., organizat de Centrul de Reuşită Universitară (CRU) al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), în colaborare cu CRU al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi CRU al Universităţii din Craiova, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Potrivit USV, proiectul are ca obiectiv principal formarea profesorilor şi studenţilor în domeniul predării limbii franceze pentru copii, precum şi introducerea studiului limbii franceze încă de la grădiniţă.

Sursa citată a arătat că, beneficiind de o largă participare internaţională (România, Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Maroc, Senegal, Republica Ghana, Statele Unite ale Americii, Albania), manifestarea ştiinţifică a fost organizată în varianta online şi a reunit cadre universitare de la cele trei universităţi partenere, formatori francofoni cu experienţă precum şi numeroşi profesori de limba franceză din preuniversitar, dornici să împărtăşească tehnici şi practici inovatoare utilizate în predarea limbii franceze pentru cei mici.

Colocviul a cuprins o parte de conferinţe plenare şi trei secţiuni de lucrări („Practici inovative în predarea limbii franceze pentru copii”, „Practici inovative în predarea limbii franceze”, „Limbi-culturi şi practici inovative în activitatea didactică”).

Lucrările colocviului s-au deschis cu conferinţa plenară „Grandir en français: provocările unui proiect inovativ în predarea limbii franceze pentru copii în România şi Republica Moldova”, susţinută de lector univ. dr. Mariana Şovea (USV), care a prezentat provocările implementării proiectului în grădiniţele din România şi Republica Moldova. Experienţa acumulată de-a lungul desfăşurării proiectului a fost punctul de plecare şi pentru conferinţele următoare, care au abordat teme precum utilitatea formării studenţilor în domeniul francezei pentru copii („Formarea în domeniul francezei pentru copii – un atu pentru viitorii profesori de franceză”, lector dr. Alice Ionescu, conf. dr. Daniela Dincă) sau potenţialul acestui segment al didacticii limbii franceze pentru încurajarea învăţării limbii franceze („Potenţialul francezei pentru copii în dezvoltarea predării/învăţării limbilor străine”, conf. dr. Carolina Dodu-Savca). Nu au lipsit nici lucrările care au subliniat importanţa elementelor culturale în predarea limbii franceze şi importanţa filmelor de animaţie („Descoperirea limbilor-culturi cu ajutorul filmelor de animaţie ale lui Michel Ocelot – platformă a multiculturalismului”, prof. dr. Elena Prus, conf. dr. Violeta Tipa) sau necesitatea aplicării principiilor educaţiei pozitive în predarea limbilor străine („Învăţare şi educaţie pozitivă în predarea limbii franceze la copii”, prof. dr. Sanda-Maria Ardeleanu).

Prezentările din cadrul colocviului vor fi reunite într-un volum coordonat de Sanda-Maria Ardeleanu, Mariana Şovea, Elena Prus, Carolina Dodu-Savca, Alice Ionescu, ce va fi publicat la Editura Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: