PSD Suceava 2020

Cine a furat alegerile?

După fiecare campanie electorală şi mai cu seamă după numărarea voturilor asistăm la o ceartă oţărâtă şi penibilă în care mofluzii se dau în stambă, arătându-şi adevărata faţă, una care sub nicio formă nu avea ce să caute în fruntea cetăţenilor, alegători activi sau nu, nefiind o garanţie pentru buna gestionare a treburilor publice. Revanşiştii mizează, ca de obicei, pe dezinformarea cetăţenilor, pe uşurinţa şi neobrăzarea de a-i prosti în faţă. De demonstrat.

Trebuie spus din capul locului că alegerile se organizează de către guvern şi autorităţile locale în baza unei legi votate democratic în Parlamentul României, iar legea aceea prevede destule condiţii de siguranţă şi corectitudine a votării, condiţii care să zădărnicească orice tentativă de manipulare a alegătorilor şi de schimbare a rezultatelor la urne în funcţie de dorinţa şi orgoliile unor candidaţi plini de sine. E drept că şi imaginaţia sforarilor şi a furăcioşilor nu cunoaşte limite.

Însă toată tevatura actuală despre fraudarea alegerilor are altă ţintă decât revendicarea propriu-zisă a posturilor şi constituie de fapt un cap de pod pentru alegerile parlamentare fixate deocamdată la începutul lui decembrie, mai cu seamă pentru motivarea staffurilor electorale şi pentru menţinerea caldă a propriului electorat.

Pentru că, încă înainte de deschiderea urnelor de vot, comisiile tuturor circumscripţiilor electorale fuseseră instruite de oameni de drept, procurori şi judecători, asupra tuturor procedurilor. Pe deasupra, fiecare partid avea în respectivele comisii reprezentanţi care au supravegheat întreg procesul de votare şi de numărare a voturilor, drept pentru care au recunoscut şi semnat rezultatele numărătorii pentru fiecare candidat, inclusiv introducerea datelor în softul STS, păstrând câte o copie a proceselor-verbale. În aceste condiţii, a contesta rezultatele înseamnă a-ţi contesta propria semnătură şi a te afla în treabă, motiv pentru care Autoritatea Electorală nu a anulat niciunde alegerile.

Pe deasupra, orice contestare trebuia depusă în termen de 48 ore şi au fost depuse destule, toate primind răspuns de la birourile electorale. Dar, deşi au primit răspunsurile la contestaţii, să mai susţii aceleaşi bazaconii despre fraudare la două săptămâni de la alegeri depăşeşte bunul-simţ comun. Gabriela Firea: „Să vină un expert internaţional să verifice softul STS. Alegerile trebuie anulate… La parlamentare vor dori să fure şi mai mult(,) astfel încât să-şi asigure prin fraudă o majoritate prin fraudă”, exprimarea corectă nefiind punctul forte al fostei absolvente de filologie!

Se vede cu claritate că ori nu se cunoaşte legea, ori, mai degrabă, nu se ţine cont de prevederile ei, softul fiind verificat de experţi şi aprobat odată cu legea, iar anularea alegerilor o fac Justiţia şi CCR, dar trebuie să se îndeplinească nişte condiţii legale, nefăcându-se la cererea ultimativă a nu ştiu cărui candidat ofuscat de pierderea poziţiei şi a funcţiei.

Semn că fairplay-ul, buna creştere şi bunul-simţ le lipsesc cu desăvârşire contestatarilor, cu toate acestea, pierzătorii sunt liberi să se adreseze de îndată Justiţiei pentru a li se face dreptate. Nu vor alege, însă, calea Justiţiei, fiindcă ştiu bine că adevărul e acela comunicat de BEC, dar vor găsi câţiva avocaţi (latratores, în latină!) buni de gură pentru a menţine scandalul mediatic treaz până la viitoarele alegeri şi a mai ciupi ceva voturi de la fraieri.

Numai că într-un stat de drept, într-o ţară democratică şi civilizată, competitorii îşi acceptă înfrângerea imediat după anunţarea rezultatelor, iar pierzătorii le urează succes câştigătorilor, cerând votanţilor proprii să sprijine activitatea noilor aleşi. Nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat prea des aşa ceva de la Ion Raţiu încoace.

Aşadar cine a furat alegerile, oameni buni? Răspunsul nu poate fi decât unul: câştigătorii! Şi cum mofluzii sunt de câteva ori mai mulţi, vacarmul încă va mai persista. Aşa se face că arareori câştigătorii scapă cu imaginea neşifonată din astfel de confruntări de sumă nulă, motiv pentru care încrederea în decizia politică se află la cote atât de joase.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: