Mugur Corlăţan, director general al Thermonet:

Blocurile cu restanţe mari riscă să rămână în frig

>La începutul lunii octombrie, consumatorii casnici aveau restanţe de 2,28 de milioane de lei > În 2015, la falimentul Termica, acestea erau de 17 milioane de lei, dintre care 8 milioane de lei penalităţi >În 2020, mai puţini suceveni s-au debranşat de la sistem

 În anul 2020, până la 13 octombrie, la sediul societăţii comerciale Thermonet fuseseră depuse 70 de documentaţii complete necesare emiterii avizului transportatorului, respectiv obţinerii aprobării Primăriei pentru deconectarea apartamentelor de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Suceava. Directorul general Mugur Corlăţan susţine că numărul cererilor este „mult mai mic faţă de anii precedenţi”, în momentul de faţă, pentru energie termică, firma suceveană având perfectate contracte cu 94 de asociaţii de proprietari, 105 case particulare, 450 de agenţi economici şi 34 de instituţii bugetare.

Pe de altă parte, Corlăţan semnalează că datoriile populaţiei sunt în creştere, pe 30 septembrie a.c. asociaţiile de proprietari din reşedinţa de judeţ figurând cu un debit restant de peste 2,28 de milioane de lei. Aceasta în condiţiile în care, potrivit datelor pe care le deţinem, în septembrie 2015, la 3 luni după ce fostul operator Termica intrase în faliment, consumatorii casnici suceveni aveau datorii restante de aproximativ 17 milioane de lei, circa 9 milioane de lei reprezentând contravaloarea energiei termice livrate, iar diferenţa constituind-o penalităţile de întârziere.

Drept urmare, lunar, Thermonet emite preavize către toţi consumatorii cu sold restant, inclusiv pe numele asociaţiilor de proprietari, preavize însoţite, periodic, şi de somaţii de plată. „În cazul în care nu se va reglementa situaţia financiară, blocurile cu restanţe mari riscă să nu beneficieze de energie termică pentru încălzire în sezonul rece 2020-2021” a avertizat directorul general Corlăţan, menţionând că, în contextul actual, nu se anunţă o majorare a tarifelor.

Thermonet a preluat în concesiune serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Suceava din luna octombrie 2015. În intervalul octombrie 2015 – decembrie 2019, tariful de transport şi distribuţie a fost de 180 de lei/gigacalorie. Ca urmare a majorării tarifului de producere în centrala Bioenergy, de la 116 lei/gigacalorie la 196,5 lei/gigacalorie, începând cu ianuarie 2020 a crescut şi tariful pentru energia termică transportată, distribuită şi furnizată de societatea comercială Thermonet, acesta fiind, în prezent, de 207 lei/gigacalorie (exclusiv TVA).

Lipsa investiţiilor din partea autorităţilor duce la debranşări, „din cauza serviciilor precare, optându-se pentru surse alternative de încălzire”

În ceea ce priveşte „rentabilizarea” activităţii Thermonet, pe fondul diminuării numărului de consumatori, Mugur Corlăţan evidenţiază că problema investiţiilor în sistemul de termoficare este de competenţa administraţiei locale, lipsa fondurilor având repercusiuni atât asupra pierderilor din sistem, cât şi cu privire la numărul de beneficiari de agent termic, consumatori care, „din cauza serviciilor precare, optează, în final, pentru surse alternative de încălzire”.

Potrivit lui Corlăţan, principalii factori care influenţează negativ Serviciul de furnizare a energiei termice constau în lipsa implicării şi a investiţiilor din partea autorităţilor locale, respectiv reducerea numărului de consumatori, cauzată de debranşări. La cele menţionate se adaugă impactul major pe care, de-a lungul timpului, l-au avut închiderea agenţilor economici cu un consum considerabil din zona industrială, dar şi schimbările climei, manifestate prin creşterea temperaturilor exterioare.

În scopul creşterii rentabilităţii Serviciului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), Thermonet are în vedere atragerea de noi clienţi. Directorul general Mugur Corlăţan spune că, deja, la SACET a fost racordată clădirea administrativă cu parter şi trei etaje a Arhivelor Naţionale, urmând branşarea la sistem a pieţei agroalimentare din cartierul George Enescu, intervenţie în curs, precum şi a bazarului din Lunca Sucevei, lucrare programată pentru anul 2021, ambele fiind investiţii cu finanţare din bugetul local al municipiului Suceava.

În sezonul estival trecut, reviziile şi reparaţiile s-au făcut fără a se mai proceda la întreruperea totală a furnizării apei calde

Proprietarul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică este municipiul Suceava, SACET cuprinzând reţele de transport, puncte termice, reţele de distribuţie, construcţii şi instalaţii auxiliare, branşamente, până la punctele de delimitare/separare a instalaţiilor, precum şi sisteme de măsură, control şi automatizare. Societatea comercială Thermonet SRL răspunde de exploatarea economică şi asigură desfăşurarea tuturor activităţilor necesare asigurării continuităţii serviciului în condiţii de eficienţă economică şi siguranţă.

În vara anului 2020, programul lucrărilor de reparaţii a reţelelor de transport, distribuţie şi puncte termice a urmărit mărirea siguranţei în exploatare; redimensionarea sistemului conform necesităţilor determinate de reorganizarea activităţilor industriale, sociale, precum şi în rândul populaţiei; reducerea pierderilor de agent termic şi, implicit, de energie termică şi eficientizarea activităţii şi obţinerea unor servicii de calitate la preţuri accesibile. Astfel, fără se mai proceda la întreruperea totală a furnizării, în sezonul estival care a trecut prioritare au fost înlocuirea vanelor din punctele termice, din căminele de secţionare şi de la buclele de măsură, în vederea reducerii perioadelor de întrerupere a serviciului de furnizare energie termică şi a pierderilor hidraulice; recirculările în 10 puncte termice, cu scopul eficientizării calităţii furnizării apei calde menajere; înlocuirea pompelor de circulaţie, pentru reducerea consumului de energie electrică; mentenanţa schimbătoarelor de căldura din punctele termice, cât şi mentenanţa reţelelor de distribuţie, a punctelor termice, a electropompelor ş.a.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: