PSD Suceava 2020

Artişti din nouă zone folclorice ale ţării au participat la „Atelierul Naţional de Folclor”

Cu toate că pandemia a restrâns activităţile culturale, Asociaţia 10 pentru folclor a găsit o manieră inedită de a-şi continua activitatea, organizând „Atelierul Naţional de Folclor”, unde artiştii populari cei mai îndrăgiţi din toată ţara au susţinut seminarii de folclor prin intermediul cărora s-au străduit să convingă cât mai mulţi părinţi, elevi şi profesori de necesitatea introducerii opţionalului de folclor.

„Anul acesta, proiectul «10 pentru folclor» împlineşte 5 ani, timp în care am adunat în caravana folclorului zeci de artişti profesionişti alături de care am susţinut 46 de reprezentaţii artistice în judeţul Suceava, 10 în judeţul Maramureş şi una în Botoşani. Astfel, am reuşit să introducem câte o oră sau două de folclor în aproape peste 450 de şcoli la nivelul judeţului Suceava. Suntem foarte bucuroşi şi onoraţi de dragostea şi căldura cu care a fost întâmpinaţi peste tot şi nu am dorit să rămânem datori. După cum am obişnuit deja iubitorii de folclor, la începutul fiecărui an şcolar organizam o gală de premiere, având sprijinul Primăriei Municipiului Suceava şi al domnului primar Ion Lungu, în care anunţam finalitatea caravanei din februarie. Anul acesta, în actualul context, nu mi s-a părut potrivit să mai organizăm ceva festiv, iar atunci a apărut ideea de deschide online o şcoală de folclor care poate fi accesată gratuit la adresa web https://www.facebook.com/scoala.de.folclor.romanesc. Şi, în chip firesc, a apărut şi necesitatea de a concepe şi transmite materiale valoroase care să fie suport atât pentru profesorii care sunt interesaţi să predea opţionalul de folclor, cât şi pentru elevi. Pentru a face aceste materiale şi mai atractive, am invitat artişti deja consacraţi, tineri interpreţi în ascensiune, dar şi profesori dedicaţi” a declarat iniţiatoarea proiectului, Mihaela Zâna Bârsan.

La Atelierul Naţional de Folclor au participat maestrul coregraf Costinel Leonte, poliinstrumentistul Leonard Zamă, inspectorul şcolar pentru arte din cadrul IŞJ Suceava, prof. Loredana Ceică, Mihaela Zâna Bârsan (iniţiator de proiect), realizator emisiuni folclorice şi interpreţi de muzică populară din Bucovina (Grigore Gherman, Ancuţa Corlăţan), Moldova (Constantin Bahrin, Dan Doboş, Fetele din Botoşani), Maramureşul istoric (Maria Luiza Mih, Voichiţa Costin, Ioan Costin), Ardeal (Ovidiu Homorodean), Banat (Florin Boita), Ţinutul Pădurenilor (Bogdan Toma), Loredana Streche (Oltenia), Beatrice Băndoiu (Gorj), dar şi din Basarabia: Viorica Lupu şi Nicu Mâţă. Aflăm că fiecare dintre participanţi a susţinut, prin cântec şi discurs, o pledoarie în favoarea introducerii opţionalului de folclor pe mai departe.

Un proiect care promovează identitatea naţională

„Este minunat acest proiect şi trebuie să ajungă la nivel naţional, deoarece promovează identitatea noastră naţională. Eu sunt în familia «10 pentru folclor» de 3 ani şi, datorită faptului că începând din acest an ni s-a alăturat şi colegul meu hunedorean Bogdan Toma, sperăm ca în momentul în care vom putea organiza din nou acele întâlniri-spectacol să ducem caravana folclorului şi în Hunedoara” a spus interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean.

La rândul său, bănăţeanul Florin Boita a spus: „Am rămas impresionat de desfăşurarea de forţe pe care am văzut-o în acest proiect. Povesteam colegilor din ţară ce se întâmplă aici, la Suceava, şi nu le venea să creadă că în zile de lucru sălile căminelor culturale erau arhipline, iar felul în care am fost primiţi peste tot spune multe despre calitatea oamenilor care fac parte din proiect şi modul exemplar de organizare şi desfăşurare a activităţilor din cadrul proiectului «10 pentru folclor», totul este gândit şi pus la punct până în cel mai mic detaliu. Vă mulţumesc pentru că mi-aţi dat oportunitatea de a participa la acest proiect unicat în ţară”.

Ore opţionale de folclor în 87 de şcoli din judeţ

Anul acesta, ca urmare a celor 10 întâlniri-spectacol desfăşurate în perioada 3 – 13 februarie, au fost introduse 135 de ore opţionale de folclor în 87 de şcoli din judeţul Suceava. „Suntem bucuroşi să vedem că eforturile depuse noi nu au fost în zadar nici anul acesta. De la an la an, oferta de opţionale de folclor este tot mai diversificată şi întotdeauna le stau la dispoziţie profesorilor interesaţi să predea acest opţional, oferindu-le modele de opţionale şi chiar am participat la câteva activităţi mai deosebite organizate de colegii mei în cadrul orei de folclor” a completat reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava în echipa „10 pentru folclor”, inspectorul şcolar pentru arte, prof. Loredana Ceică.

Toate materialele realizate în cadrul Atelierului Naţional de Folclor vor fi prezentate exclusiv online în perioada următoare, pe paginile de Facebook „10 pentru folclor” şi „Şcoala de folclor românesc”, de asemenea pe Youtube.

Un obiectiv îndrăzneţ: transformarea Sucevei în capitala folclorului românesc

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia 10 pentru folclor şi s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, fiind finanţat de minister.

„Ţin să îi mulţumesc foarte mult domnului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru că ne-a sprijinit în realizarea acestui eveniment unic la nivel naţional, atât ca amploare, cât şi ca diversitate în ceea ce priveşte zonele folclorice ale ţării. Este foarte important să le oferim generaţiilor care vin după noi o imagine corectă, de ansamblu în ceea ce priveşte folclorul românesc. Încet, încet, satele îmbătrânesc, iar tradiţiile sunt tot mai greu de dus pe mai departe, de aceea rolul şcolii şi al bisericii alături de familie devin atât de importante, pentru că altfel există riscul ca în câţiva ani, nu foarte mulţi, să ajungem în situaţia de a le pierde definitiv, reconstituirea acestora în baza arhivelor nefiind la fel de fidelă ca perpetuarea acestora din generaţia în generaţie. În egală măsură vreau să îi mulţumesc şi domnului primar Ion Lungu, care fost alături proiectul «10 pentru folclor» încă de la început şi, de la ediţie la ediţie, ne-a ajutat să creştem frumos, îndreptându-ne spre îndeplinirea altui obiectiv pe cât de îndrăzneţ, pe atât de realizabil: transformarea Sucevei în capitala folclorului românesc. Aceleaşi mulţumiri speciale şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, pentru că a girat acest proiect prin participarea Ansamblului Artistic Profesionist «Ciprian Porumbescu» la fiecare ediţie, rectorului Universităţii «Ştefan cel Mare» Suceava, domnului prof. univ. dr. ing Valentin Popa, şi directorului Casei de Cultură a Studenţilor Suceava, prof. Valentin Ianoş” a transmis Mihaela Zâna Bârsan. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: