PSD Suceava 2020

Comunicat de presă cu privire la afirmaţiile făcute de eurodeputatul Thomas Waitz

Suntem unici în Europa în ceea ce priveşte biodiversitatea şi pădurile, iar cu sprijinul europarlamentarilor români şi străini se poate evita infringementul

Europarlamentarul din Grupul Verzilor, Thomas Waitz, aflat în România, semnalează faptul că doar prin eforturi comune la nivel naţional şi european obiectivele Green Deal pot fi atinse.

Faptul că România are la această dată cele mai valoroase păduri din Europa se datorează modului de administrare din ultima sută de ani, cel puţin de când silvicultura românească poate să prezinte planuri de management al pădurilor.

Din aceste planuri de management se poate vedea foarte clar că întreaga suprafaţă a pădurilor României a fost parcursă cu lucrări de recoltare a lemnului, iar beneficiile non-intervenţiei trebuie analizate de la caz la caz şi fără a decide o impunere cvasitotală.

Suntem de acord că în anumite arborete cu valoare deosebită, unice prin flora şi fauna pe care o adăpostesc, să existe o intervenţie mult mai redusă, inclusiv lipsa acesteia, dar prin oferirea unor compensaţii pe măsură şi fără a afecta starea de sănătate a acestor arborete.

În prezent, Natura 2000 nu înseamnă non-intervenţie, nicăieri în Europa în arboretele încadrate în situri Natura 2000 nu există restricţii totale de recoltare a masei lemnoase. Focusul trebuie să fie pentru implementarea în România a aceluiaşi modus operandi ca în toate statele din Uniunea Europeană şi pentru a obţine pachete financiare care să sprijine atingerea obiectivelor de mediu şi de conservare specifice acestor situri.

Trebuie să fim corecţi şi să recunoaştem că mai avem de făcut paşi în ceea ce priveşte transparenţa sau asigurarea legalităţii recoltării lemnului, accidente însă se mai întâmplă. În acelaşi timp, există şi soluţii care implementate pot conduce la o mai bună gestionare/exploatare a fondului forestier.

ASFOR a semnalat în repetate rânduri o parte dintre aceste soluţii şi va continua să facă acest lucru cu fiecare ocazie. Pentru detalii, vă invităm să consultaţi „România Verde în 10 paşi”, singura strategie asumată în care sunt prezentate atât documente de viziune, cât şi soluţii practice ce sunt uşor de implementat.

Pădurea este un organism viu şi trebuie să depunem eforturi în continuare pentru a-l descifra, înţelege şi a aplica măsuri de îngrijire prietenoase cu natura, nu împotriva ei. Totodată, să nu uităm că printr-o gestionare sustenabilă putem ajuta pădurea să fie sănătoasă, să ofere mai mult decât recolte sustenabile de lemn, să revină în arealele de unde omul a îndepărtat-o, iar printr-o îngrijire atentă să obţinem, pe termen scurt, mediu şi lung beneficiile ecologice, economice şi sociale la care tindem.

România a interzis pe o perioadă de 10 ani exportul de lemn neprelucrat şi de lemn de foc

Pentru buna informare a opiniei publice, facem precizarea că, prin lege, România a interzis pe o perioadă de 10 ani exportul de lemn neprelucrat şi de lemn de foc, dar aceste măsuri trebuie dublate de iniţierea unor programe prin care statul să încurajeze/sprijine plus valoarea lemnului românesc, plecând de la comunităţile locale.

Suntem singura ţară din Europa în care 80% din păduri sunt naturale, în care doar 4,5% din suprafaţa anuală se regenerează artificial, avem cele mai valoroase arborete incluse în categoria pădurilor virgine şi în Patrimoniul UNESCO şi, cu toate acestea, suntem în procedură de infringement. Plătim de la bugetul de stat compensaţiile pentru proprietarii care deţin suprafeţe de pădure situate în zone protejate în timp ce în toată Europa aceste compensaţii sunt asigurate din fonduri europene.

ASFOR, ca asociaţie profesională a operatorilor economici din exploatarea, prelucrarea primară şi industrializarea lemnului, susţine folosirea resursei naţionale de lemn pentru dezvoltarea comunităţilor locale prin prelucrarea locală a lemnului în România. În definitiv, la fel ca omul, şi pădurea are acelaşi mers firesc al vieţii, important este ca prin lucrări de îngrijire să asigurăm recolte sustenabile, permanenţa, continuitatea şi, printr-un program susţinut, creşterea suprafeţei acoperite cu pădure a României.

Guvernul şi Parlamentul să renunţe la modificările lunare ale legislaţiei silvice

Facem apel la Guvern şi Parlament să renunţe la modificări lunare ale legislaţiei silvice, să reducă povara legislativă, să pună în acord legislaţia de mediu cu cea silvică, pentru că această legislaţie încâlcită este, parafrazându-l pe Lucian Blaga, „tot ce-i neînţeles se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari”. Să ne amintim că Lucian Blaga a fost şi un important diplomat român şi, acum, în aceste momente în care se decide un nou parcurs verde al Europei, avem cu atât mai mult nevoie de diplomaţie şi comunicare.

Prin alocarea de finanţare proprietăţii, administrării, creşterii suprafeţei forestiere, recoltării, prelucrării şi utilizării lemnului în produse cu durată de utilizare cât mai lungă, România îşi va atinge ţintele asumate pentru combaterea schimbărilor climatice şi va reuşi, asemeni statelor europene, să dezvolte o economie verde, bazată pe o resursă naturală, ecologică, regenerabilă şi reciclabilă.

CIPRIAN DUMITRU MUSCĂ,

preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: