PSD Suceava 2020

Lectoratul de limba română de la Universitatea Naţională Politehnică din Odesa a împlinit un an

Lectoratul de limba română pe care Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) l-a înfiinţat în cadrul Universităţii Naţionale Politehnice din Odessa (ONPU) a intrat în cel de-al doilea an de activitate, a informat, printr-un comunicat de presă, USV.

Deschis în septembrie 2019, în urma încheierii unui protocol de colaborare între USV şi ONPU, Lectoratul urmăreşte crearea unei imagini pozitive a ţării noastre, extinderea numărului de persoane care stăpânesc limba română, promovarea oportunităţilor de studiu în cadrul USV şi a activităţii de cercetare derulată de universitatea suceveană, conservarea, afirmarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, lingvistice, religioase a membrilor comunităţii româneşti din Ucraina, precum şi întărirea, an de an, a conexiunii dintre cele două ţări în plan academic şi cultural.

Lectorul este găzduit de Departamentul de Management Administrativ şi Probleme de Piaţă din cadrul instituţiei de învăţământ superior ucrainene şi organizează cursuri de limba română, nivelurile A1 şi A2 (conform Cadrului European Comun de Referinţă pentru limbi străine), precum şi activităţi de popularizare a culturii şi civilizaţiei româneşti. Cursurile celor două grupe constituite la nivelul Lectoratului sunt frecventate de circa 30 de persoane (studenţi şi personal administrativ din cadrul universităţii-gazdă), iar activităţile de promovare şi popularizare a culturii şi civilizaţiei româneşti se bucură de simpatie şi interes în rândul cursanţilor. În actualul context epidemiologic, provocat de incidenţa relativ ridicată a cazurilor de Covid-19 la nivelul municipalităţii Odesa (zonă portocalie, conform clasificării autorităţilor locale), activităţile Lectoratului se desfăşoară în format online şi on-site. La încheierea modulului de curs, odată cu încheierea anului academic, cursanţilor li se oferă oportunitatea de a-şi testa cunoştinţele de limba română, care sunt evaluate de o comisie constituită la nivelul USV, iar candidaţii declaraţi admişi în urma testării primesc certificate de competenţă lingvistică pentru limba română, eliberate de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV.

Încă de la înfiinţarea sa, Lectoratul este deservit de lector univ. dr. Dan Nicolae Popescu, cadru didactic al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: