PSD Suceava 2020

Festivalul de film, diaporamă şi fotografie „Toamnă la Voroneţ” (II)

Diaporama, prilej de aduceri aminte

Secţiunea dedicată diaporamei a început luni cu „Revedere”, o diaporamă de Iarema Onesciuc, un tribut adus poetului Mihai Eminescu şi poeziei în general prin forţa reunită a imaginii şi a muzicii, şi „Dosar”, o diaporamă realizată în anul 1981 de Marcela şi Emil Butnaru, având o grafică satirică de excepţie, semnată de artistul plastic humorean Radu Bercea, în care birocraţia şi incompetenţa sunt duse la extrem.

Împreună cu soţul, Emil Butnaru, trecut la cele veşnice, Marcela Butnaru a fondat, în anii ’80, Festivalul „Toamnă la Voroneţ”. Emil şi Marcela Butnaru sunt consideraţi pionierii diaporamei în România, cei doi utilizând-o pentru prima dată în anul 1978, din dorinţa de a conserva şi arăta lumii frumuseţea Bucovinei prin proiecţia de diapozitive.

„Ediţia din acest an a fost cu adevărat jubiliară sau aşa am simţit-o eu. A fost o ediţie XL. Au fost evenimente foarte frumoase pe care le-am trăit în această săptămână, au fost adevărate cadouri făcute de Tudor Giurgiu, Dan Piţa, Sofia Vicoveanca. Toate filmele, toate evenimentele, revizionarea diaporamelor premiate au fost tot atâtea prilejuri de bucurii şi dragi aduceri aminte. Faptul că foarte mulţi din diaporamişti s-au deplasat la Gura Humorului dovedeşte încă o dată că nu m-am înşelat atunci când spuneam că am stabilit o legătură pe viaţă cu diaporamiştii acelor timpuri.

Un lung şir de felicitări şi bravo tuturor celor care au contribuit la această ediţie, celor care şi-au rupt pingelele umblând pe la uşi pentru a obţine aprobările necesare şi care au făcut posibilă această întâlnire, pentru toţi oamenii inimoşi care au înfruntat pandemia pentru a veni la Gura Humorului!

Mi-aş dori foarte mult, aşa cum am simţit şi în rândul celor prezenţi, ca acest festival să dureze, să ajungem să punem doar L pe afiş. Faptul că primarul Marius Ursaciuc a început proiectul unui nou centru cultural îmi dă speranţe. Faptul că Sever Dumitrache şi Mihai Mardare sunt prezenţi aici îmi dă speranţe, faptul că dumneavoastră sunteţi atât de mulţi în sală îmi dă speranţe şi sper să se îndeplinească” ne-a spus Marcela Butnaru.

Festivalul „Toamnă la Voroneţ” a scos oraşul Gura Humorului din anonimat

În fiecare seară au fost proiectate diaporamele premiate la ediţiile anterioare, dar şi filme aparţinând unor regizori renumiţi, cum sunt Dan Piţa, Tudor Giurgiu, Ovidiu Lazăr, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România. Au fost prezenţi şi critici de film: Mihai Fulger, Marian Ţuţui, Pavel Azap. Trebuie spus că, fiind o ediţie jubiliară, nu au fost filme în competiţie, manifestarea fiind dedicată în exclusivitate diaporamei şi filmului românesc.

Seara de marţi a festivalului a început cu proiecţia diaporamelor „Dincolo de neguri” de Cristian Ţecu şi „Costineşti” de Dan Bureţia, diaporamă realizată în anul 1988.

Despre „Dincolo de neguri”, Cristian Ţecu a precizat: „Ceea ce a pornit ca un text motivaţional a devenit cea mai apreciată lucrare a mea. Cel puţin aici, la Humor. Mi-ar plăcea să cred că depăşeşte ideea de munte şi că oricine se regăseşte în ea”, deoarece încearcă un zoom out de la moleculele corpului uman până la mulţimea de oameni de pe plajă.

„Acest festival, chiar de la prima ediţie şi în anii care au urmat, a avut o mare importanţă pentru oraşul Gura Humorului, deoarece l-a scos din anonimat atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. În al doilea rând, acest festival a avut importanţă şi pentru mine, pentru că mi-a permis să-mi valorific chemarea mea pentru arta fotografică şi iubirea faţă de natură. Totodată, mi-a permis să învăţ şi din experienţa altor fotografi şi să îmi îmbunătăţesc stilul de muncă în ceea ce priveşte arta fotografică. Sper să mai am vigoare în mine încât să duc mai departe tradiţia diaporamei, pentru că se spune că artiştii au un suflet tânăr, care le dă un imbold să lucreze mai departe” ne-a spus Iarema Onesciuc, decanul de vârstă al diaporamiştilor prezenţi la Gura Humorului.

Mobilorama, o posibilă continuatoare a diaporamei

Timişoreanul Dan Burleanu este unul dintre diaporamiştii care au plecat acasă cu numeroase premii de la Festivalul „Toamnă la Voroneţ”. Anul acesta a venit având în suflet nostalgia vremurilor trecute, când încă se mai organiza secţiunea dedicată diaporamei, şi a arătat tinerilor ce însemna diaporama până acum 15 ani.

„Din 1987 până în 2005 am fost aici în fiecare an. Cele mai frumoase trei zile de toamnă le-am petrecut la Gura Humorului. Diaporama a fost una dintre pasiunile mele mari, dar m-am lăsat în momentul în care nu au mai fost diapozitive şi nu mai puteam să le developez în tanc, să le tai, să le pun în rame, să le pun pe masa de montaj, să le aranjez, să caut muzica. Şi asta tot timpul am făcut-o cu bucurie, cu gândul că la toamnă mergem la «Toamnă la Voroneţ» şi prezentăm o diaporamă, două, mă întâlnesc cu diaporamişti, dar şi cu copii faini, pe care i-am iubit pentru că îşi doreau să înveţe. A fost absolut surprinzător pentru mine acest festival, mulţumim organizatorilor de azi, mulţumim organizatorilor de la început şi tuturor celor care au fost în stare să ducă acest festival 40 de ani. Încerc să fac o promisiune: pentru anul viitor să vin cu o diaporamă nouă” ne-a spus Dan Burleanu, cunoscut fotograf pentru fotografii artistice cu locuri emblematice şi pentru albume fotografice ce conţin poveştile localităţilor prin care a păşit.

Ideea de continuitate a diaporamei şi în zilele noastre a venit de la Stuttgart, de la Petrică Mercea.

„În anii ’80, Festivalul de la Gura Humorului era locul unde mă reîntâlneam cu prietenii şi amicii diaporamişti din ţară. Eram o mână de oameni tineri, creativi şi entuziaşti, gata să ne sacrificăm destul de mult din punct de vedere material şi foarte mult din timpul nostru liber pentru a crea ceva dincolo de ceea ce cadrul foarte îngust şi puţin atractiv al propagandei culturale oficiale a acelor vremuri ne oferea. Privind acum la diaporamele acelor ani, realizez că ele au o mare putere de comunicare şi ar putea fi de interes şi în zilele noastre. Fotografia digitală făcută cu telefoanele mobile ar putea uşor oferi în acest sens imaginile necesare. Dacă acest fapt va fi redescoperit de tânăra generaţie, cine ştie, poate la un viitor festival la Gura Humorului vom vedea din nou diaporame. Atunci, poate numite mobilorame, care să ilustreze creativitatea şi ideile celor care le-au realizat” a precizat Petrică Mercea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: