PSD Suceava 2020

Klaus Iohannis

Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, la Palatul Cotroceni, că alegerile parlamentare vor avea loc la data stabilită de lege – 6 decembrie. „Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie, iar în ce priveşte gestionarea pandemiei, Parlamentul a aprobat o lege specială, Legea 55, care prevede întreg catalogul de măsuri care pot fi luate, şi Guvernul, împreună cu autorităţile locale, gestionează acest proces”, a afirmat şeful statului în cadrul unei conferinţe de presă.

Avem medici tineri interesaţi să intre în prima linie

România are medici tineri care sunt interesaţi să intre direct în prima linie, a declarat şeful statului, întrebat despre deficitul de medici din sistemul sanitar.

El a spus că medicii din România au făcut faţă foarte bine pandemiei :„Eu cred că medicii români sunt foarte buni şi până acum au făcut faţă foarte, foarte bine”.

Klaus Iohannis a spus că există o promoţie de medici tineri, pregătiţi să intre în prima linie. „Avem chiar acum o promoţie de medici tineri care sunt interesaţi să intre direct în prima linie, sunt convins că vom avea un număr de medici tineri care se va implica şi în aceste secţii. Cred că putem gestiona situaţia în continuare. Dacă vă amintiţi, medici de la noi au mers şi au ajutat în altă parte”, a mai spus Iohannis.

Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, şi, evident, şi şcolile

Klaus Iohannis a declarat că întreaga societate a „fost aruncată în haos” de epidemia de Covid, şi evident şi şcolile. Şeful statului a spus că în majoritatea şcolilor lucrurile sunt bine planificate, dar că există şi excepţii.

Întrebat în conferinţa de presă de ieri seară dacă nu s-a săturat de haosul din Educaţie, şeful statului a spus că nu trebuie exagerat cu aceste evaluări. „Întreaga societate a fost aruncată în haos de această pandemie, evident şi şcolile. Este o situaţie nemaiîntâlnită şi este foarte clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut şi erori. Şi autorităţile, şi eu învăţăm din mers, să nu exagerăm că totul este haotic, în majoritatea şcolilor lucrurile sunt bine planificate, dar există excepţii şi ele trebuie corectate”, a declarat Klaus Iohannis.

Până când se găsesc soluţiile ca elevii să poată participa la cursuri online, sunt copii care în continuare nu au acces la educaţie. Preşedintele Klaus Iohannis spune că trebuie găsite soluţii, nu vinovaţi, pentru că „vrem să prevenim o generaţie pierdută”.

Întrebat despre elevii care nu au avut posibilitatea în prima lună de şcoală să înveţe online pentru că nu aveau tablete sau internet sau curent electric, Klaus Iohannis a spus că „noi vorbim de o catastrofă, nu de nişte detalii administrative”. „În această perioadă nu cred că e cazul să căutăm vinovaţi, ci soluţii. Noi vorbim de o catastrofă, nu de nişte detalii administrative. Vrem să prevenim o generaţie pierdută. Se caută soluţii pentru fiecare caz în parte. Problema este imensă şi conţine mult mai multe probleme decât că într-o şcoală poate nu toţi elevii au primit materialul pentru a participa online. Pe parcurs ele se rezolvă, îmi doresc ca până la sfârşitul anului şcolar să putem spune că am reuşit să dotăm şcolile”, a spus Iohannis.

De asemenea, întrebat dacă sunt în siguranţă elevii la şcoală, acolo unde se mai fac cursuri faţă în faţă, Iohannis a spus că „pandemia ne-a luat pe nepregătite”. „Guvernul lucrează la aceste chestiuni şi în fiecare zi apare câte un progres. Pandemia ne-a luat total pe nepregătite. Ţin să vă amintesc că atunci când a apărut la noi pandemia rezervele României au fost zero în acest domeniu. De atunci noi gestionăm pandemia, în paralel gestionăm toate domeniile unde ar fi trebuit să existe o rezervă”, a mai spus Iohannis.

Când Constituţia va fi modernizată este nevoie şi de o modernizare a capitolului care se referă la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în momentul în care Constituţia va fi modernizată va fi nevoie şi de o modernizare a capitolului referitor la Curtea Constituţională a României (CCR). „Cu siguranţă, acum trebuie să ne ocupăm, dacă vorbim despre legislaţie, prima dată despre legile justiţiei, care trebuie reformate. Asta este etapa în care ne aflăm acum, dar am putut să vedem cu toţii că de fapt este nevoie de o modernizare a Constituţiei. Am avut situaţii care nu au avut soluţii constituţionale simple, unele nu au avut deloc soluţii, vă amintesc doar de situaţia alegerilor anticipate care ar fi fost foarte bune pentru a putea intra cu un Guvern nou, cu un Parlament nou, validat proaspăt de cetăţeni, în această etapă extrem de complicată, nu s-a putut şi cu siguranţă atunci când Constituţia va fi modernizată este nevoie şi de o modernizare a capitolului care se referă la Curtea Constituţională”, a spus şeful statului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: