De la ţăranca trimisă acasă să-şi facă mămăligă, la împărăteasă

Chiar dacă „Ochi de urs” este un film profund spiritual, cu reuşite portretistice, psihologice, de atmosferă, care pătrunde în universul mitic, zilele petrecute în munţi, la filmări, i-au amintit Sofiei Vicoveanca şi de momente mai amuzante.

„Începuse deja criza de pâine, iar alimentele se dădeau pe cartelă. Într-o seară de iarnă, venind de la filmare din munţi, am ajuns în oraş îmbrăcată aşa cum aţi văzut în film, în haine specifice femeii de la ţară. Aveam mai multe, pentru că în film trebuia să fiu mai rotofeie. M-am dus la un magazin alimentar şi m-am aşezat la rând să iau o bucată de pâine. Când am ajuns să cumpăr, vânzătoarea mi-a spus: Du-te acasă şi fă-ţi mămăligă! De ce stai aici la rând?” şi-a reamintit artista de cinema şi interpreta de muzică populară.

După ce din „buldozeriţă” a ajuns o ţărancă din munţi, peste ani, destinul a făcut ca Sofia Vicoveanca să fie împărăteasă în filmul pentru copii „Sarea în bucate”, o producţie 2001.

„Regizorul Radu Dumitru Penescu părea circumspect asupra rolului pe care trebuia să îl interpretez şi mi-a spus: «Eşti împărăteasa! Vezi să nu scapi vreun gest de ţărancă!». Iar după primele probe s-a liniştit, pentru că puteam juca rolul împărătesei”.

Acest rol i-a adus Sofiei Vicoveanca şi o bucurie sufletească atunci când, într-un cabinet medical, cu lume multă, o fetiţă se uită la actriţă şi exclamă: „Mamă, uite-o pe doamna împărăteasă din filmul «Sarea în bucate»!”.

Un alt film în care a jucat Sofia Vicoveanca a fost „Casa din vis”, regizat de Ioan Cărmăzan în 1991, în care a avut colegi actori extraordinari, precum Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică şi Horaţiu Mălăele.

Un singur regizor mi-a făcut observaţie

Sofia Vicoveanca in ochi de urs

Sofia Vicoveanca a jucat alături de actori importanţi, pentru care nu exista frica de aparatul de filmat, erau oameni serioşi, interesaţi de ceea ce fac, devotaţi meseriei, dar pentru care regizorul impunea respect, era ca învăţătorul pentru şcolari.

„Eu mă temeam ca nu cumva regizorul să spună: Sofia, ce faci? O singură dată mi s-a întâmplat, la «Vânătoarea de vulpi», cu Mircea Daneliuc regizor, partener fiind Mircea Diaconu. Când apărea Mircea la cadru, încremenea şi pasărea pe creangă. Filmările aveau loc la Râmnicu Vâlcea, aveam momente când trebuia să apar în cadru şi în rest eram liberă. Cei de la Comitetul Judeţean de Cultură au aflat că sunt acolo şi, pentru că duminica nu se filma, au spus să facem un spectacol. Am acceptat, nu trebuia să cer voie de la nimeni, pentru că nu era nevoie de mine în acea zi. A doua zi, luni, trebuia să apar cu o covăţică cu grăunţe, să dau mâncare la pasări. Şi apar, şi dacă aţi fost la filmări, ştiţi că pe lângă personajul principal este o armată de lume cu lumini, cu sunet, cu tot felul de treburi. Şi cum intru în cadru strigă Mircea Daneliuc: «Unde ai fost Sofia ieri? De acum nu mai eşti nevasta lui Pătru, eşti Sofia Vicoveanca. Înapoi!».

Am încremenit, a aflat că am avut spectacol. Apoi am apărut mândră şi dădeam mâncare la păsări. A fost prima şi ultima dată când un regizor mi-a făcut observaţie” ni s-a destăinuit Sofia Vicoveanca.

La sfârşitul proiecţiei filmului „Ochi de urs” de la Gura Humorului, Sofia Vicoveanca a fost răsplătită cu îndelungi aplauze, iar după un recital din lirica proprie i-a încântat pe cei prezenţi cu muzica binecunoscută.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: