Buchiseli. Pe sărite…

…şi pe loc. Adică, măruntele „capturi” n-au fost căutate, ochite şi puse împreună în / din „terenuri de vânătoare” diferite, ci adunate din cuprinsul unui singur articol (adevarul.ro, 12 august 2020), purtând o semnătură prestigioasă, care consacră un stil atrăgător, incitant, cu asociaţii surprinzătoare de idei şi de cuvinte. Se întâmplă, aşadar, şi condeielor deopotrivă intelectualizate şi expresive să aibă mici scăpări sau să ignore reguli ortografice împământenite. Pare însă mai gravă o asemenea deficienţă când conţinutul propriu-zis nu-l „fură” pe cititor în suficientă măsură, încât să nu mai ia în seamă micile abateri (pe care mulţi nu le putem exclude din modestele noastre încercări). Să zicem, în consecinţă, că n-ar fi poate nepotrivit să le abordăm…

  • Cea mai mare frecvenţă în articolul vizat o are… lipsa virgulei înaintea conjuncţiei adversative dar, care introduce o coordonată corespunzătoare conectorului sau părţi de propoziţie aflate în acelaşi raport (adversativ): „nu-şi cunoaşte numele [ ] dar îşi salută permanent voluptăţile”; „nemeritate de atâţia oameni buni [ ] dar confirmate de…”; „a explicat sursa[ ] dar ecranizarea politică a dramei e a noastră.”; „Poate [ ] dar numai dacă înţelegem că…” (ar mai putea fi adăugate vreo trei citate). Îndreptarul… şi alte lucrări normative stipulează imperativ: „Se pune virgulă… între coordonate adversative”; „nu se despart prin virgulă părţile de propoziţie de acelaşi fel când sunt legate prin şi copulativ ori prin sau” (e uşor de dedus ce se întâmplă în celelalte cazuri!). Trebuie să recunoaştem totuşi că dar este un adversativ atât de „pregnant”, încât aproape pare redundant să-i mai pui o virgulă în faţă; dar norma e normă…
  • „Scriind în 1930, înconjurat de măreţia spirituală a Vienei, Sigmund Freud [,] găsea cenuşa aşternută sub splendorile culturii”. Aici, virgula, de astă dată „în plus”, şi-a găsit locul tocmai între subiect şi predicat. Fără îndoială, un simplu accident.
  • „Creţia a fost una din ultimile lumini ale culturii…”. Femininul plural articulat enclitic al lui ultim este ultimele (forma nearticulată fiind ultime). O eroare similară frecventă mai suportă, printre alte adjective, dragile – *dragele sună, probabil, mai… urban.
  • adăogat la începutul anilor ‘60.” Verbul (corect) este a adăuga, existând, într-adevăr, ezitări şi tendinţa de a-l înlocui pe u cu o, poate şi din cauza substantivului adaos, pentru care norma îl preferă pe o.
  • „urmată, cu bună credinţă, de mica burghezie urbană”. Lucrările lexicografice normative înregistrează acest cuvânt compus cu cratimă între componente; corect este şi bunei-credinţe, în aceeaşi situaţie aflându-se rea-credinţă, relei-credinţe. Se asigură astfel diferenţierea de gruparea cu sensul „credinţă bună, corectă, dreaptă”.
  • dealtfel perfect inexistentă”. Pentru de altfel („de altminteri”) se recomandă scrierea în două cuvinte.
  • O chestiune mai delicată o constituie scrierea derivatelor cu prefixe – cu sau fără cratimă? – , în textul vizat existând câteva asemenea cazuri. Subiectului îi vom dedica un viitor scurt episod, deocamdată aducând în atenţie secvenţele cu pricina: „anti-rasistă”, „non-verbală”, „auto-publicitar”. Pentru toate, conform unor sugestii normative, ar fi fost mai potrivită scrierea fără cratimă / pauză. Dar, pentru că, din păcate, secţiunea de dicţionar a DOOM nu putea cuprinde exhaustiv, în calitate de cuvinte-titlu, alcătuirile (posibile) prin derivare cu prefix, nu avem întotdeauna posibilitatea să facem trimitere la „autoritatea” sa. Oricum, în nicio variantă n-ar fi vorba de o greşeală majoră şi, oricum, aceasta n-ar conta prea mult într-un eseu în care dominante sunt substanţa şi verva ideatică, plasticitatea şi ineditul formulărilor, subtilitatea opiniilor…

    I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: