Ţările încep să stocheze alimente pe măsură ce preţurile cresc şi pandemia se înrăutăţeşte

Comercianţii de bunuri agricole, de la Cairo până la Islamabad, au ieşit la cumpărături pe fondul pandemiei care a afectat lanţurile de aprovizionare, relatează Bloomberg.

Iordania a acumulat rezerve record de grâu, în timp ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de cereale, a făcut pasul neobişnuit de a explora pieţele internaţionale în perioada recoltei pe plan local şi şi-a sporit achiziţiile cu peste 50% din aprilie. Taiwanul a declarat că va creşte stocurile de alimente strategice, iar China face cumpărături masive pentru a-şi hrăni efectivele de porci în creştere.

Achiziţiile subliniază modul în care naţiunile încearcă să se protejeze pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că pandemia va perturba operaţiunile portuare şi va face ravagii în comerţul global. Pandemia a afectat deja lanţurile de aprovizionare interne de la fermă la furculiţă, care furnizau suficient pentru a satisface cererea, rafturile goale din întreaga lume determinând consumatorii să-şi schimbe obiceiurile de cumpărare.

O serie de alţi factori se adaugă la o creştere a preţurilor la porumb, grâu şi soia, inclusiv inundaţiile din China şi achiziţiile crescute ale ţării pentru a se asigura că stocurile sale sunt suficiente pentru a rezista problemelor din aprovizionare.

Unele ţări au decis să-şi sporească achiziţiile alimentare, pentru a-şi asigura aprovizionarea în cazul în care coronavirusul rupe lanţurile de aprovizionare, a declarat Abdolreza Abbassian, economist senior la Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură FAO.

Preţurile produselor agricole cresc, pe măsură ce ţările şi-au intensificat achiziţiile, pe fondul cererii din China şi al secetei din regiunea Mării Negre.

Preţurile zahărului au înregistrat o creştere pe măsură ce China şi-a majorat stocurile, a declarat Geovane Consul, director executiv al unei companii braziliene de zahăr şi etanol.

Şi China ar mai putea pune gaz pe foc anul viitor. Cel mai mare importator de orice, de la ţiţei până la minereu de fier şi soia, intenţionează să îşi mărească rezervele de stat ca parte a planului său pe cinci ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: