Lavrov acuză SUA că ar căuta ca în Republica Moldova să apară un „nou abces” în spaţiul postsovietic

Statele Unite ale Americii (SUA) caută ca în Republica Moldova să apară un „nou abces” în spaţiul postsovietic, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu acordat mai multor media moscovite, între care staţiile de radio Sputnik, „Govorit Moskva” şi ziarul Komsomolskaia Pravda, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS.

Cu toate acestea, Rusia şi SUA ar putea să coopereze în ceea ce priveşte Republica Moldova, a spus Lavrov, menţionând reglementarea transnistreană printre posibilele domenii de cooperare dintre cele două puteri. În acest sens, şeful diplomaţiei ruse a evocat formatul de negocieri „5+2” în problema rezolvării diferendului din Transnistria, formulă din care fac parte şi Statele Unite (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori).

„Deocamdată, din păcate, acest mecanism pentru soluţionarea problemei transnistrene nu funcţionează, pentru că, înainte de toate, americanii încearcă să preia controlul şi să facă în aşa fel încât în Republica Moldova să apară un alt abces în spaţiul postsovietic”, a insistat Lavrov, acuzând SUA că ar încerca „să facă imposibilă funcţionarea acelei coaliţii formate cu ceva timp în urmă între Maia Sandu şi Igor Dodon şi Partidul Socialist (al preşedintelui moldovean)”. „Ei (americanii) vor o victorie univocă a forţelor prooccidentale”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se probabil la viitoarele alegeri prezidenţiale de la 1 noiembrie în Republica Moldova.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: