Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (18)

Planul B vs. planul A

 Alcool. Alcoolul mă ajută să uit de toate. De exemplu, aseară am uitat că-s însurat.

Bătrâneţe. Ştii că ai îmbătrânit atunci când nu-ţi mai pasă unde pleacă partenerul tău, atâta vreme cât nu eşti silit să mergi şi tu acolo.

Boli. „Bolile ne-au fost date ca să ne aducă aminte că între noi şi viaţă contractul poate fi reziliat.” (Emil Cioran)

Cameleoni. Socialistul? Un posibil viitor „liberal” (după ieşirea partidului de la putere). Şi invers.

Consolare. „Până la 34 de ani, am avut WC în curte. La penitenciar nu are cum să fie mai rău.” (Dan Voiculescu, la aflarea sentinţei de condamnare la 10 ani de închisoare)

Decădere. „La începutul «Decameronului», poetul de secol XIV Giovanni Boccaccio a descris reacţiile la o epidemie din Florenţa sa natală. El se plângea că «venerabila autoritate a legilor, atât umane, cât şi divine, a fost cumva întru totul desfiinţată şi a căzut în ruină». Relatarea lui Boccaccio ar trebui luată drept avertisment. În ciuda apelului lui Machiavelli, din 1513, pentru unificarea Italiei, în ultimele pagini ale «Principelui», Italia nu a devenit o singură ţară decât abia în 1861: profundele sale diviziuni regionale încă se mai resimt pe plan politic, lingvistic şi gastronomic şi în infrastructura transporturilor. În aceste vremuri ale coronavirusului, identitatea naţională a Italiei – şi a Europei în general – dă semne că e supusă la tensiune.” (Hannah Marcus, Universitatea Harvard)

Diamant. Un amant care face cât doi!

Fericire. „Nu am bani, nici resurse, nici speranţe. Sunt cel mai fericit om în viaţă.” (Henry Miller)

Filosofie. Am avut întotdeauna o filosofie de viaţă: dacă ai un plan B, acesta îţi poate ruina planul A.

Frumuseţe. „Unii oameni, indiferent cât de mult îmbătrânesc, nu-şi pierd niciodată frumuseţea. Doar şi-o mută de pe feţe, în inimile lor.” (M. Buxbaum, scriitor american)

Iluzii. Începutul unei „lumi noi” după criza generată de pandemia de Covid-19 nu-l convinge pe celebrul scriitor francez Michel Houellebecq, care anticipează, din contra, o lume „puţin mai rea”, informează AFP. „Nu cred nici pentru o fracţiune de secundă declaraţii de genul «nimic nu va mai fi ca înainte». Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel” a afirmat scriitorul, autorul, printre alte scrieri, al romanului „Harta şi teritoriul”, într-o scrisoare citită la postul de radio France Inter. „Nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; va fi aceeaşi, puţin mai rea” a subliniat scriitorul, cel mai citit autor francez contemporan în străinătate şi cel mai tradus autor francez în viaţă. Epidemia de Covid-19, estimează romancierul, „ar trebui să aibă drept principal rezultat accelerarea anumitor mutaţii în curs”, printre care, în special, „diminuarea contactelor între oameni”. „Epidemia de coronavirus oferă un motiv splendid de a adera la această tendinţă îngrijorătoare: un fel de uzură morală care pare să afecteze relaţiile umane” a afirmat de asemenea Michel Houellebecq. „Va fi la fel de fals să afirmăm că am redescoperit tragicul, moartea, mortalitatea etc.” a continuat scriitorul, care critică în scrisoarea sa câţiva autori care s-au izolat în casa lor de vacanţă. Chiar dacă epidemia de Covid-19 a provocat moartea a aproape 25.000 de persoane în Franţa (la data transmiterii acestor informaţii – n.n.), scriitorul afirmă că „niciodată moartea nu a fost la fel de discretă ca în aceste ultime săptămâni”. „Victimele se rezumă la o unitate în statisticile deceselor zilnice şi în anxietatea care se răspândeşte la nivelul populaţiei pe măsură ce totalul se ridică la ceva neobişnuit de abstract” a subliniat acesta. „O altă cifră a căpătat multă importanţă în aceste săptămâni, aceea a vârstei bolnavilor. Până la ce vârstă este recomandabil să-i reanimăm şi să-i îngrijim? 70, 75, 80 de ani?” se întreabă romancierul. „Niciodată nu s-a spus cu o neruşinare atât de calmă că viaţa nu are aceeaşi valoare pentru toată lumea” a constatat autorul romanului „Supunere”.

Înţelepciune. „A şti cum să îmbătrâneşti este o capodoperă a înţelepciunii şi unul dintre cele mai dificile capitole din marea artă de a trăi.” (Henri Amiel, filosof elveţian)

Modă. „Toate minţile lumii sunt neputincioase în faţa oricărei prostii care este la modă.” (La Fontaine)

Problemă. „Marea noastră problemă nu e să fim fericiţi, ci să fim mai puţin singuri.” (Octavian Paler)

Timp. „Există o parte în noi care trăieşte întotdeauna în afara timpului. Poate că devenim conştienţi de vârstă doar în anumite momente, care sunt excepţii, şi poate că în majoritatea timpului noi suntem fără de vârstă.” (Milan Kundera)

Tineri. „Tinerii nu pot şti cum gândesc şi simt oamenii în vârstă, însă bătrânii sunt vinovaţi dacă uită cum a fost să fii tânăr.” (J. K. Rowling, scriitoare britanică)

Vârstă. „Reuşesc, destul de greu şi destul de rar, să am zi de zi aceeaşi vârstă.” (A. Gide)

Vrăjeală. Cică, după 65 de ani, singura „vrăjeală” ce te mai poate atrage la partener e cuponul de pensie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: