Canotaj, Campionatele Europene

Sportivii suceveni au urcat de zece ori pe podiumul de premiere

Canotorii suceveni au cucerit zece medalii, cinci de aur, trei de argint şi două de bronz, la Campionatele Europene ce au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Poznan (Polonia).

Echipajul format din sucevenii Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă a câştigat titlul european în proba de dublu rame masculin. Cozmiuc şi Tudose au început slab cursa şi erau ultimii după 500 de metri, dar au recuperat fantastic, fiind pe locul al doilea la 1.000 m şi primii la 1.500 m.

Suceveanca Ancuţa Bodnar a devenit campioană europeană cu echipajul feminin de dublu vâsle al României, alături de Simona Radiş. Bodnar şi Radiş s-au instalat la conducere încă de la început şi diferenţa faţă de următoarele clasate a crescut constant.

În proba de opt plus unu feminin, barca României, din care au făcut parte şi sucevencele Viviana Bejenariu şi Maria Tivodariu, a cucerit, de asemenea, medalia de aur. Barca tricoloră a fost a doua la 500 de metri, la doar două sutimi de Olanda, dar apoi a preluat conducerea cursei şi s-a impus în final cu un avans de peste două secunde.

Echipajul de opt plus unu masculin, din care au făcut parte sucevenii Florin Arteni-Fântânaru, Florin Sorin Lehaci şi Sergiu Vasile Bejan, a obţinut argintul. România s-a aflat pe locul al treilea la 500 şi 1.000 m, a urcat pe poziţia secundă la 1.500 m, încheind cursa după Germania.

Medaliile de bronz au fost aduse de echipajul de dublu vâsle feminin, categorie uşoară, unde au tras sucevencele Ionela-Livia Cozmiuc şi Gianina-Elena Beleagă.

România a participat cu 45 de sportivi şi 12 echipaje la Campionatele Europene de seniori de la Poznan.

Performanţa sportivilor români la Campionatele Europene l-a uimit pe ministrul Ionuţ Stroe

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, i-a transmis preşedintei Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, că acum înţelege insistenţele acesteia din primăvară, în perioada de carantină, când cerea permisiunea ca loturile naţionale să continue pregătirea centralizată la baza sportivă de la Snagov.

„Sunt realmente mândru de performanţa voastră, pentru că e obţinută în condiţii cu totul speciale şi pentru că aduceţi o rază de speranţă sportului românesc în vremuri în care pandemia afectează activitatea de pregătire şi competiţională. Sunt mândru că aţi adus imagine şi onoare acestei ţări, de nişte rezultate pe care le anticipam cumva. Acum înţeleg mult mai bine de ce aţi insistat pentru a asigura continuitatea pregătirii acestor sportivi. Iată că rezultatele au venit mai devreme decât se aşteptau mulţi”, a declarat Stroe la Aeroportul Henri Coandă, la sosirea echipei României.

El consideră că rezultatele de la europene nu reprezintă decât o bornă a drumului pentru obiectivul de la Jocurile Olimpice de la Tokyo: „Am un mare respect pentru aceşti campioni şi pentru Federaţia Română de Canotaj. E un exemplu de sacrificiu, un exemplu de muncă, de performanţă. Cu siguranţă, acest eveniment de la care vă întoarceţi plini de glorie nu este decât o bornă în ceea ce priveşte obiectivul, următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice. Şi vă spun că cele mai mari aşteptări le avem de la dumneavoastră”.

România a încheiat pe locul al treilea în clasamentul pe naţiuni, devansată de Olanda, opt medalii de aur, una de argint, două de bronz, şi Italia, 4-5-2.

Canotorii au fost primiţi la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni de ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, şi de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: