Social-democraţia românească a rămas fără partid

Pe scena noastră politică au loc transformări greu de anticipat, poate din pricina pandemiei, poate din pricina lipsei oamenilor politici de anvergură, cert este că poporenii nu mai dispun de un partid social-democrat, ci de o formaţiune de politicaştri oportunişti pe care nu-i mai leagă altceva decât conectarea prin orice mijloace la robinetele cu bani ale bugetelor publice, acumularea de funcţii, avere şi, bineînţeles, distrugerea alternativei, desfiinţarea rivalilor. Ba am putea afirma fără exagerare că social-democraţia clasică este întoarsă pe dos. De demonstrat.

  1. În orice ţară, social-democraţii îi protejează pe cetăţeni, dar PSD a fost de la început împotriva deciziilor de impunere a purtării măştilor şi de internare a (a)simptomaticilor, activitatea din spitale fiind catalogată ca tortură, iar medicii ca torţionari. În plină pandemie, au obstrucţionat activitatea guvernului de a gestiona relaţiile dintre bolnavi cu noul coronavirus şi restul societăţii. Azi acuză Guvernul Orban tocmai de cele susţinute de ei cu câteva luni în urmă.
  2. Social-democraţii din ţările democratice serioase şi-au pus la punct un sistem complex de asistenţă socială, dar în România şi-au fidelizat clientela politică prin salarii şi pensii nesimţite, de zeci de ori mai mari decât ale marii majorităţi a lucrătorilor, plângând cu lacrimi de crocodil pe umerii săracilor şi ai pensionarilor amărâţi. În loc să aplice principiul contributivităţii, au împovărat bugetele publice cu noi şi noi privilegiaţi. În continuare, amână legea impozitării respectivelor pensii, făcându-se că nu e din pricina lor, deşi au majoritatea în Parlament. A nu se uita nici întregi categorii de salariaţi avantajaţi prin pensionare începând cu vârsta de 40 de ani, că se sperie gândul.
  3. Social-democraţii, fiind un partid de stânga, îşi protejează pretutindeni lucrătorii, şomerii, cetăţenii prin politici antiinflaţioniste, prin grija faţă de resursele ţării, nu şi în România, unde, dacă s-ar aplica legile lor de mărire a pensiilor cu 40%, a salariilor de la catedră cu 25%, a dublării alocaţiilor pentru copii, a altor măriri şi pomeni, ţara ar intra în incapacitate de plată.
  4. Politica social-democrată în domeniul Justiţiei este una umanitară, punând accent pe dreptate şi egalitatea în faţa legii, pe eradicarea corupţiei, dar PSD a acţionat pe faţă în favoarea corupţilor, a infracţionalităţii, eliberând din închisori peste 22.000 de criminali, violatori, tâlhari de drumul mare, corupţi, mulţi după ce au scris cărţi, deşi analfabeţi funcţional. Căci pentru ei mereu victimele sunt mai puţin importante decât condamnaţii.
  5. De obicei, social-democraţii au grijă de minorităţi, de excluşii social, de marginali, dar PSD îi acuză pe contracandidaţii lor la alegeri că sunt străini, că nu au copii, că sunt antiromâni, spioni ai altor state, susţinuţi de duşmanii României, de oculta mondială…
  6. În toată lumea, social-democraţii militează pentru libertăţi cetăţeneşti, pentru dreptate şi egalitate, pentru dreptul la opinie, în schimb ai noştri au plătit poliţe grele celor ce protestează, organizând campanii de denigrare a protestatarilor, inclusiv pedepsirea lor exemplară cu ajutorul organelor de forţă ale statului, Poliţie, Jandarmerie sau prin încurajarea altor categorii sociale, a galeriilor de fotbal împotriva lor. Vezi protestele diasporei şi măcelul din 10 august 2018.
  7. În Uniunea Europeană, social-democraţii se zbat pentru dezvoltare economică şi socială echilibrată, pentru coeziune, în timp ce PSD se manifestă împotriva integrării în UE, fiind la un pas de excluderea României din rândul democraţiilor europene pe vremea forţosului Liviu Dragnea, azi încarcerat. E tot mai clar că PSD şi-a abandonat culoarul favorizant al social-democraţiei europene, îndreptându-se spre o zonă gri, iliberală, eventual către conservatorism. De aceea, nu e departe ziua când locul îi va fi luat de o altă formaţiune, poate socialistă, poate tot social-democrată, ambele din spectrul de stânga, care să recupereze importantul lor bazin electoral.
Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: