Conferinţa ştiinţifică internaţională „Bucovina – identitate şi transformare”, Rădăuţi, 15-16 octombrie 2020

100 de ani de la naşterea eminescologului Dimitrie Vatamaniuc

Cea de a XXVIII-a sesiune anuală de referate şi comunicări ştiinţifice, care se va desfăşura la Rădăuţi la sediul Institutului „Bucovina” al Academiei Române, marchează împlinirea unui veac de la naşterea celui ce a fost dr. Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, care a fost directorul Institutului „Bucovina” al Academiei Române până la trecerea sa la cele veşnice, la 4 iulie 2018. Dimitrie Vatamaniuc a fost încă de la înfiinţare (în septembrie 1992) una dintre personalităţile de seamă ale culturii române care au susţinut activitatea de la Centrul Pentru Studierea Problemelor Bucovinei, care s-a transformat din 2007 în Institutul „Bucovina”. Alături de acesta s-au aflat Valadimir Trebici, Radu Grigorovici, Gheorghe Platon, Liviu Ionesi, Vasile Precop, Ştefan Ştefănescu şi mulţi alţi pasionaţi de istoria Bucovinei din ţară şi străinătate.

În programul conferinţei, care se va desfăşura în format mixt (adică online şi on site), s-au înscris 44 de participanţi (21 dintre cei înscrişi vor susţine comunicările online) care sunt cercetători, cadre didactice universitare, scriitori, profesori din învăţământul preuniversitar şi pasionaţi de istoria şi cultura Bucovinei. Caracterul internaţional este dat de faptul că alături de conferenţiarii români – mulţi dintre cei înscrişi sunt din Bucureşti, Iaşi, Suceava şi Rădăuţi – vor conferenţia cercetători şi universitari din Germania, Polonia, Ucraina, Austria şi Republica Moldova. Se cuvine să remarcăm faptul că un număr important de conferenţiari s-au înscris de la „Bukowina” Institut din Augsburg, Germania, Universitatea Naţională Iurii Fedkovici din Cernăuţi, Universitatea din Zielena Gora (Polonia), Institutul de Slavistică al Academiei Poloneze de Ştiinţe şi Institutul pentru Ştiinţe Istorice şi Etnologie European din Innsbruck (Austria). De asemenea, alături de cercetătorii de la Institutul Bucovina din Rădăuţi, un număr semnificativ de comunicări va fi susţinut de universitari suceveni de la facultăţile de istorie şi filologie.

În vederea marcării centenarului naşterii eminescologului Dimitrie Vatamaniuc, în program au fost cuprinse trei comunicări ce vor fi susţinute de dr. Rodica Jugrin – cercetător la Institutul Bucovina , dr. Iordan Datcu – istoric şi dr. Constantin Hrehor – scriitor în cadrul acestei secţiuni, scriitorul Grigore Ilisei va prezenta filmul documentar Dimitrie Vatamaniuc – editorul lui Eminescu. Celelalte comunicări au fost programate pe parcursul a două zile, împărţite în opt calupuri de câte o oră şi 30 de minute. Problematica abordată în referate şi a comunicări este foarte diversă, şi de aceea au fost grupate tematic, în funcţie de subiectele abordate. Un prim calup este susţinut de comunicările lui Mihai-Ştefan Ceauşu, Ion Lihaciu, Maren Roger, Ligia-Maria Fodor, Oleksandr Dobrzhansky şi Ştefan Purici. Al treilea set de comunicări este susţinut de Volodymir Fisanov, Mircea A. Diaconu, Kurt Scharr, Liviu Pauc, Radu-Florian Bruja, Florin Pintescu şi Justinian-Remus Cojocar. Prima zi se va încheia cu comunicările susţinute de Cristina Eiden, Ştefăniţa-Mihaela Ungureanu, Harieta Mareci-Sabol, Serhii Troian şi Marin Gherman.

A doua zi, în prima secvenţă vor conferenţia: Magdalena Pokrzynska, Constantin Ungureanu, Călin-Cezar Ciorteanu, Serhii Hakman, Dinu Poştarencu şi Alexander Weidle. A doua secvenţă va fi susţinută de: Olaru Marian, Carol Mohr, Elena Lungoci, Gheorghe Onişoru, Ionel-Cristinel Puha şi Ovidiu Bâtă. Al treilea calup este compus din comunicările susţinute de Simona Teodorovici Adamovici (Ienache), Bogdan-Petru Niculic, Gabriel Chiraş, Karina Stempel-Gancarczyk şi Elena Pintilei. Un ultim calup de comunicări este constituit din comunicările susţinute de Alexandru-Ovidiu Vintilă , Ion Filipciuc, Maria Epatov, Elena Pascaniuc şi Cristian-Alexandru Boghian.

Dr. MARIAN OLARU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: