Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului la parohia Straja II

Din nou, binecuvântare şi bucurie duhovnicească s-a revărsat peste credincioşii din Straja Bucovinei şi din împrejurimi, în condiţiile în care preotul paroh Constantin Oprea al parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Straja II, din protopopiatul Rădăuţi, a dorit să le facă bucurie aleasă credincioşilor pe care îi păstoreşte, cât şi altora, cu prilejul hramului de la demisolul bisericii – Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie). Astfel, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2020 a fost organizat un pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ.

Pelerinajul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, prin purtarea de grijă a părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc stareţul Mănăstirii Neamţ.

Programul evenimentului, realizat şi coordonat cu strădanie şi râvnă de părintele paroh, a fost unul amplu şi bogat în rugăciuni şi slujbe în fiecare dintre zilele acestei perioade, dând posibilitatea credincioşilor să se închine Maicii Domnului prin intermediul sfintei icoane şi să participe la slujbe.

Delegaţia de la Mănăstirea Neamţ a ajuns sâmbătă, 26 septembrie a.c., fiind întâmpinată de un sobor de preoţi şi diaconi şi de numeroşi credincioşi îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare. După întâmpinarea Sfintei icoane s-a oficiat Slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului şi Vecernia unită cu Litia. Pe toată perioada pelerinajului, Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Straja a fost deschisă între orele 7 şi 22, permiţând credincioşilor din comună, dar şi din întreaga Bucovină, să se poată închina şi să aştearnă înaintea ei toate rugăciunile, mulţumindu-i pentru tot ajutorul cel venit la bună vreme de Sus.

Programul a continuat în ziua de duminică, 27 septembrie, cu săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, iar în după-amiaza zilei, cu Taina Sfântului Maslu, taina vindecării sufleteşti şi trupeşti. Au participat mai mulţi preoţi slujitori şi mulţime de credincioşi veniţi să afle mângâiere de la Maica Nădejdilor noastre, mai ales că, în această perioadă zbuciumată şi tulbure în care trăim, credinţa şi nădejdea în cele sfinte sunt singurele de la care mai putem aştepta salvarea.

În zilele de luni şi marţi ale acestei perioade de sărbătoare, pentru credincioşii de aici s-a săvârşit în fiecare seară slujba Paraclisului Maicii Domnului, încheiată cu câte un cuvânt de folos şi de întărire în credinţă, rostit de preacuviosul părinte Andrei, delegatul Mănăstirii Neamţ.

Ziua de miercuri, 30 septembrie, a debutat cu Sfânta Liturghie săvârşită de dimineaţă, iar începând cu ora 17, credincioşii au participat la Slujba Privegherii în cinstea sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului.

Evenimentul a fost încununat cu ziua hramului, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, pe data de 1 octombrie, o zi în care Bunul Dumnezeu a acoperit cerul cu nori şi a revărsat ploaie binecuvântată şi la bună vreme peste pământ, semn de belşug şi roade bune. De dimineaţă s-a început cu slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului şi a continuat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită în sobor de preoţi, la care s-au împărtăşit credincioşi. Cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor de către părintele protos. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a prezentat atât un scurt istoric al icoanei, cât şi importanţa acesteia pentru credincioşi, precum şi valoarea, folosul şi importanţa rugăciunii, mai ales că Maica Domnului este mijlocitoarea noastră la Fiul Său. După acestea, părintele paroh Constantin Oprea a adresat mulţumiri tuturor celor care au aprobat şi au dat binecuvântarea ca acest eveniment să se poată realiza, apoi preoţilor slujitori, tuturor pelerinilor, ostenitorilor şi celor care s-au închinat Maicii Domnului în faţa Sfintei icoane. La final, s-a făcut pomenirea celor adormiţi şi s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, gospodinele din sat împărţind celor veniţi de aproape sau de departe bucate pregătite şi ambalate în mod igienic.

În după-amiaza zilei, credincioşii, cu lacrimi de bucurie şi de recunoştinţă, dar şi de tristeţea plecării, s-au adunat pentru a conduce Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi a delegaţiei, pentru a se reîntoarce la Mănăstirea Neamţ. În dangăt de clopote şi cântare de Apărătoare Doamnă, icoana, parcă cu greu deprinsă din baldachinul împodobit cu flori, cetină şi covoare străjeneşti, cum se cuvine „Împărătesei celei alese”, a fost condusă spre maşina cu care a plecat.

Şi cum se spune despre iubirea unei mame că nu se împarte în mod egal la numărul de copii pe care îi are, ci se înmulţeşte la fiecare copil pe care îl naşte, aşa şi noi trebuie să înmulţim dragostea Maicii Domnului pentru noi, credincioşii, alergând cu credinţă şi nădejde, cerând mila şi ajutorul ei ca unei mame.

Icoana făcătoare de minuni Panaghia Tricherousa, cunoscută ca Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, o copie a icoanei de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamţ între anii 1779 – 1794, este cunoscută în întreaga ţară pentru minunile pe care le săvârşeşte în viaţa celor ce se roagă cu credinţă Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos.

Arhid. VASILE M. DEMCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: