Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (17)

Cine merge la teatru ?…

Drag. „Ca să-ţi fie drag să trăieşti, trebuie să iubeşti oamenii…, să-i iubeşti. Măcar câţiva, într-o viaţă.” (Ileana Vulpescu)

Femele. Se cunosc peste 2.700 de specii de ţânţari, dintre care circa 100 sunt periculoase şi pot transmite boli grave precum malaria, febra West Nile sau virusul Zika. Doar femelele înţeapă şi se hrănesc cu sânge; masculii se hrănesc cu nectar sau sucuri din plante. (Gh. Grigurcu) No comment…

Fidelitate. Femeia credincioasă doarme doar cu bărbatul ei. Cu ceilalţi… stă trează!

Frică. „Oare de ce le e frică oamenilor să îmbătrânească? Înţelegi mai multe lucruri. Simţi că te cunoşti mai bine. Ai renunţa la toate acestea pentru o piele mai netedă? Eu, cu siguranţă, nu.” (Anna Kurnikova, 39 de ani, jucătoare de tenis)

Grav. Dacă politicienii se izolează şi intră în criză, pe noi cine ne mai fură!?

Iubire. „Iubirea nu e doar un zâmbet, nu e doar o floare mereu deschisă. Iubirea e… un suflet rănit şi apoi vindecat de altul.” (Octavian Paler).

Optimism. „3,6% vs. 7,3% este rata mortalităţii în cazul celor mai pozitive persoane în comparaţie cu cea a celor pesimiste, înregistrată pe parcursul a cinci ani (3.850 persoane cu vârste între 52 şi 79 de ani.” (National Academy of Scieces of the USA)

Poveşti. „Într-o zi, vei fi îndeajuns de bătrân pentru a începe din nou să citeşti poveşti.” (C. S. Lewis, scriitor irlandez)

Preţuri. Azi, cartea se vinde greu, oamenii se vând uşor, iar ţara se dă pe degeaba.

Seniori. Măsurile luate de autorităţi în timpul pandemiei, referitoare la persoanele în vârstă de peste 65 de ani au stârnit multe comentarii. Justificate ca fiind o formă de protecţie a celor aflaţi în această categorie mai vulnerabilă în faţa temutului Covid-19, ele au fost denunţate de mulţi comentatori – între care jurişti credibili – ca instituind o limitare a unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti fundamentale, începând cu cel la libera circulaţie ori cel de integrare activă în viaţa socială. Pe de altă parte, promotorii teoriilor conspiraţiei – ce invocă inclusiv declaraţiile alarmiste ale unor personalităţi proeminente asupra pericolului suprapopulării Terrei – susţin sus şi tare că misteriosul virus ucigaş ar fi fost creat şi răspândit ca o formă de eugenie invizibilă, dar eficientă. Să vedem, aşadar, cu date, fapte şi reflecţii, ce înseamnă azi, de fapt, „vârsta a treia”. După datele Eurostat, Europa a devenit, încă de acum câţiva ani, un „continent gri” (după expresia unui sociolog): 95 de milioane (19%) din populaţia Europei (520 de milioane) are peste 65 de ani. Italia (21,5%), Germania (21%) şi Grecia (20%) înregistrează cele mai mari segmente de vârstă peste 65 de ani. 12 milioane (2,5%) de europeni au peste 85 de ani. 27.000 de europeni şi-au sărbătorit centenarul în anul trecut. Cât vor mai trăi – conform Eurostat – europenii care au împlinit deja 65 de ani? Să remarcăm întâi două aspecte: primul, faptul că femeile (în continuare, F) trăiesc mai mult decât bărbaţii (B) (ceea ce confirmă zicerea haioasă că văduvele trăiesc mai mult decât soţii lor). Al doilea: faptul că această creştere a longevităţii ar putea oarecum justifica tentativele guvernanţilor şi legiuitorilor europeni de a mări, gradual, vârsta legală de pensionare. Cei mai longevivi, statistic, sunt francezii. Ei mai trăiesc 23,4 ani (F), respectiv 19,1 ani (B) după ce împlinesc 65 de ani, urmaţi de Spania (22,8/18,7), Elveţia (22,3/19,3), Italia (22,1/18,5), Finlanda (21,6/17,8), Austria (21,3/18,1), Belgia (21,3/17,7), Portugalia 921,3/17,6), Germania (21,2/19,2), Suedia (21,1/18,2) etc. România se află pe locul 21 (17,7/14,5), precedată de Ungaria (18,1/14,3) şi Slovacia (18,5/14,6). O constatare interesantă: în partea superioară a clasamentului – ocupată de ţările dezvoltate – nu există o corelaţie directă între nivelul de trai (respectiv PIB-ul) unei ţări şi durata vieţii după 65 de ani (de pildă, Italia ori Portugalia devansează în această privinţă Germania, Suedia ori Norvegia), dar relaţia este evidentă în subsolul clasamentului, ocupat de ţările mai sărace, provenind din fostul lagăr sovietic.

Tuse. Foarte puţini dintre cei care tuşesc merg la medic. Majoritatea merg la teatru.

Zboruri. Ea: – Scuze, iubire…, îţi zboară aşa, câteodată, gândul la mine? El: – Iertare, iubito, toate zborurile sunt suspendate în perioada asta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: