Arhiepiscopia Iaşilor regretă că românii pot veni în oraş în orice scop, mai puţin pentru pelerinajul la Sf. Parascheva

Un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor îndeamnă credincioşii din afara oraşului să participe la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la distanţă, pentru a respecta decizia autorităţilor, care vor să prevină răspândirea noului coronavirus. Totodată, Arhiepiscopia îşi exprimă regretul că legea permite intrarea în oraş pentru orice alt motiv, mai puţin pentru pelerinajul sfintei. (Basilica.ro)

„În contextul pregătirilor pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie şi al interdicţiei anunţate de autorităţi pentru pelerinii din afara Iaşului de a participa la această sărbătoare, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei aduce la cunoştinţa credincioşilor şi, în general, a opiniei publice, următoarele:

1) Începând cu anul 1641, pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfăşurat cu participarea credincioşilor care şi-au asumat acest act de credinţă. Sfintele moaşte, element esenţial de mărturisire a credinţei creştin-ortodoxe, reprezintă dovada concretă că atunci când omul dobândeşte harul Duhului Sfânt, trupul său primeşte darul sfinţeniei de care se pot bucura, apoi, cei ce se închină cu credinţă.

2) Astăzi, precum de secole, Biserica, prin întreaga sa implicare în domeniul social şi medical, a dovedit că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor. Deopotrivă, Biserica este îndatorată să se îngrijească şi de sănătatea sufletească a credincioşilor ei în tot timpul, dar mai ales în momente precum cele actuale, când au apărut tot mai multe forme de nelinişte, deznădejde, frică şi confuzie lăuntrică. Participarea la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru mulţi un prilej de întărire în vremurile de cumpănă prin care trec.

3) De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităţilor depuse în slujba sănătăţii oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întăreşte această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca şi autorităţile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioşilor, în continuarea aceleiaşi încrederi cu care au fost învestiţi, în calitatea lor de cetăţeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înţeleagă de către toţi că între libertăţile fundamentale se numără şi dreptul oamenilor de a-şi manifesta liber şi neîngrădit convingerile religioase.

4) Este evident că întreaga societate se află într-un moment dificil, în care se impun măsuri pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor. În acelaşi timp, nu se poate uşor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iaşi pentru orice alt motiv, mai puţin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

5) Credincioşii care nu vor putea veni la sărbătoarea din 14 octombrie sunt rugaţi să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului în timp de rugăciune, să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor, să convertească în fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj.

Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum şi pelerinilor care nu pot veni la Iaşi din cauza restricţiilor impuse, exprimându-şi nădejdea că pentru aceştia va veni cât mai curând şi clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte.”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: