Hai să ne facem că facem politică !

Presa se minunează de lipsa de perspectivă a unor politicieni de-ai noştri implicaţi în diverse evenimente electorale, dar, fiindcă spaţiul e limitat, vom reţine numai situaţii cel puţin bizar-inepte din ultima campanie. Pentru că, deşi campanie electorală, manifestările cu adevărat politice au fost puţine: candidaţii şi-au depus programele politice la BEC, dar, ca un făcut, aproape toţi au uitat să le şi susţină în faţa electoratului. Pe de altă parte, nici contracandidaţii nu le-au citit şi analizat cu argumente serioase. Or, măcar în virtutea faptului că ne lăudăm cu democraţia, poporul trebuia să aleagă în cunoştinţă de cauză acele proiecte şi programe necesare dezvoltării propriilor localităţi, nu candidaţi care-şi pun la pământ adversarii şi concurenţii prin batjocură şi minciuni.

Şi atunci mă întreb: la ce a mai fost nevoie de alegeri din moment ce campania electorală s-a transformat într-o simplă scărmănătoare de personaje candidate? Nu se puteau scărmăna respectivii şi fără subvenţia de 200 de milioane de lei a guvernului, milioane pompate fără noimă partidelor? Ca să nu mai pomenim şi de cheltuielile statului cu organizarea secţiilor de votare şi a logisticii pe timp de pandemie, cu tipărirea buletinelor de vot şi plata membrilor respectivelor comisii.

Din păcate, stilul acesta de a face politică fără politică, prin scărmănarea adversarilor, s-a generalizat după decembrie 2016, când oamenii lui Liviu Dragnea (nu PSD!) au câştigat alegerile şi au trecut la luarea în stăpânire a ţării, din Teleorman la Neamţ, din Hunedoara până la Marea cea mare. Se acreditase astfel ideea că deciziile importante nu sunt de nasul amărăştenilor, al „prostimii“, ci numai al iniţiaţilor din gaşca conducătorului iubit. Ceilalţi, din Opoziţie, inclusiv din propriul partid, au fost puşi să se sfâşie între ei şi, fiind cam din acelaşi aluat, s-au sfâşiat şi se sfâşie conştiincioşi, spre mulţumirea deloc ascunsă a Şefului celui Mare şi hazul omului de rând.

Fireşte, campania electorală recentă a avut din capul locului nişte mize politice în spatele cărora s-au poziţionat de la început câţiva candidaţi cu un background greu de mârşăvit, fiindcă ultima campanie a fost despre mârşăvirea acelora cu posibilităţi de a schimba măcar ceva din statu quo-ul cu imunităţi nesimţite instaurat în aceşti 30 de ani: Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, la Bucureşti, Dominic Fritz („străinul“) la Timişoara, Vergil Chiţac la Constanţa, Florin Oancea la Deva, Emil Boc la Cluj, Ilie Bolojan la Oradea, Elena Lasconi la Câmpulung Muscel… Şi ei, dar şi alţii deveniseră de mai bine de jumătate de an ţinte ale atacurilor câtorva televiziuni şi jurnalişti pentru care deontologia profesională e vorbă degeaba. În capul lor nu a fost zi să nu se verse hârdaie de lături, numai că, spre cinstea alegătorilor, atacurile ticăloase n-au folosit la nimic.

Or presa şi jurnaliştii profesionişti erau datori să sprijine tendinţele progresiste, să promoveze reformele înnoitoare şi candidaţii ale căror competenţe, şcoli şi cinste erau fără dubii. Ceea ce nu s-a întâmplat, deoarece angajaţi în solda partidelor, lipsiţi de onoare şi demnitate, s-au încolonat în spatele aceloraşi mafalde şi inşi compromişi, neţinând cont că bate un vânt puternic dinspre Occident, că dreptatea şi egalitatea în faţa legii nu mai pot fi ocolite şi manipulate ca până acum.

Campania aceasta făcută mai mult de televiziuni şi jurnalişti mercenari n-a fost despre politică şi bunăstare, ci a stimulat pe toate căile încăierarea, ştiind bine că astfel vor avea asigurat ratingul şi accesul la resurse financiare. De aceea, patronii au scos la înaintare candidaţi buni de gură, aroganţi şi injurioşi la adresa concurenţilor, comentatori, moderatori şi reporteri, mai ales reporteriţe-ţaţe, au dat pe post numai porcării despre contracandidaţii lor, iar bălăcăreala politică, limbajul de mahala… i-au îndepărtat pe cetăţenii cu bun-simţ, motiv suficient pentru a pierde alegerile.

Căci alegerile n-au fost pierdute de PSD, Ponta, Tăriceanu…, ci de televiziunile lor de casă, cu mardeiaşi care se lăbărţează zi şi noapte pe ecrane. De care s-a săturat lumea ca de mere pădureţe. Mai ieşiţi la aer curat, tovarăşi!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: