Alegeri mascate

Nu m-am aflat, recunosc, printre cei ce au dorit amânarea alegerilor locale pe 27 septembrie, deoarece eram conştient că viaţa comunităţilor politice locale se va bloca după împlinirea celor 4 ani de mandate. Era ca şi cum ai fi silit să ingurgitezi acelaşi fel de mâncare, deşi erai sătul de el ca de mere-pădureţe, aşa că mai bine răbdai de foame.

Se săturaseră până şi afaceriştii corupţi, bişniţarii veroşi să bată la aceleaşi uşi pentru contracte pe sprânceană cu autorităţile locale, reţeta sigură aplicată de ei în aceşti 30 de ani spre a se îmbogăţi ei şi ai lor. Se săturaseră şi cetăţenii de aceleaşi figuri şi aceleaşi scheme de gestionare frauduloasă, pe ici – pe colo a banilor publici, de aceleaşi discursuri goale, prea multe agramate, inepte şi bâlbâite, de aceleaşi promisiuni că „vom face şi vom drege“ la anul… Cei ce au legiferat alegerile o dată la 4 ani ştiau ei de ce: de plictiseală şi aer stătut.

De la venirea liberalilor la Palatul Victoria ni s-a promis cu voce tare că noii guvernanţi vor cere organizarea auditului pentru fiecare ordonator de credite din ultimii 4 ani. Să ştim şi noi cine a furat mai mult. Se vede că i-a apucat mila, iar acum cei ce se simţeau cu musca pe căciulă au şi început atacurile, transferând asupra noilor diriguitori toate acuzaţiile de hoţie şi corupţie adunate de foşti din 2016 încoace. De, pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti!

Lipsite de credibilitate, acuzaţiile lor au fost măturate de vânt şi nu prea au contat în alegeri, dar banii contribuabililor nu s-au întors în vistieria statului, iar foştii delapidatori se fălesc cât de cinstiţi erau ei. Însă poate că justiţiarii şi DNA se vor reapuca de treabă, nu de alta, dar impresia legată de matrapazlâcurile cu bani publici devenise sufocantă.

Mascarea (am vrut să scriu masacrarea) alegerilor locale a început imediat după pierderea puterii de către PSD: neavând bani în bugetul naţional pentru mărirea pensiilor cu 40%, a salariilor dascălilor cu 25%, a altor multe pomeni populist-electorale, inclusiv dublarea alocaţiilor, majoritatea parlamentară condusă de Marcel Ciolacu & Robert Cazanciuc le-a basculat în cârca guvernării liberale, aducând spectrul crizei financiare şi a incapacităţii de plată la uşa nu numai a guvernului, ci şi a României. Au vrut cu orice preţ să câştige prin şmecheria asta alegerile, să-şi motiveze astfel electoratul la urne ca să păstreze puterea, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg, iar voturile n-au mai curs la stânga ca întotdeauna în aceşti 30 de ani. Aşa că vor mai trece prin deşertul Opoziţiei încă 4 ani.

Da, cetăţenii au înţeles până la urmă importanţa măştii, numai că ne-am trezit că şi alegerile locale au fost mascate: în loc să ne concentrăm pe proiecte şi pe programe electorale şi să selectăm în cunoştinţă de cauză ce e mai bun pentru localităţile de baştină, am „admirat“ inteligenţa minciunilor, a fake news-urilor, a batjocurii şi a miştoului, a atacurilor la persoană… venite de la rămăşiţe vadimiste: străinii Clotilde şi Fritz alături de Iohannis, cel fără de copii, străini care ne fură ţara, userişti manipulaţi de forţe ostile României, liberalii vor să vândă Ardealul ungurilor, Nicuşor şi Câinele, Gabi, pantoful-cui şi Procletul, festivalul TV al amazoanelor furioase… Din păcate, cu un grad mic de alfabetizare. Noroc că nu le-a crezut aproape nimeni, căci electoratul s-a schimbat în aceşti 30 de ani. Nu mai ţine. Minciuna nu mai are aceeaşi căutare… E clar că lucratul ani buni în Occidentul civilizat şi democratic ne-a prins bine. Poate am învăţat şi din greşeli.

Însă măştile s-au dovedit „neconforme“, întrucât de sub ele se vedea urâta faţă a ticăloşiei politice: voturi înregistrate „din greşeală“ la Ilan Laufer în loc de Nicuşor Dan, cică cel mai furat candidat, celebrul Coiţă(?) a rămas fără… voturi, iar baronul de Vrancea, Marian Oprişan, s-a întors definitiv la adevărata sa mamă după 20 de ani, deşi declarase recent că „mama mea sunt eu!“. Declaraţie care va deveni efigia fostei clase politice născute din mantaua generoasă şi roşie a FSN.

Al dvs. (nemascat),

PETRU TOMEGEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: