Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (16)

Atac la transparenţă

Apel umanitar. Prieteni, ajutor! Mai am ţuică pentru doar încă două zile!

China. Un dosar bombă a dezvăluit cum China a minţit lumea cu privire la noul coronavirus, acoperind izbucnirea pandemiei care până la începutul lunii mai omorâse peste 300.000 de oameni în întreaga lume. Conform datelor prezentate de presa engleză, asiaticii ştiau de la începutului lui decembrie 2019 despre cât de repede se transmite Covid-19, dar au recunoscut aceasta abia la finalul lui ianuarie. Dosarul conţine informaţii obţinute de la serviciile secrete din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă. Acesta arată că Republica Chineză, prin păstrarea secretului din jurul virusului, a generat un „atac la transparenţa internaţională”. În respectivul document, sunt şi critici la adresa OMS, pe care le-am putut regăsi şi-n discursurile lui Donald Trump. Conform dosarului obţinut de la serviciile de informaţii, „OMS a făcut acelaşi lucru ca şi China. În schimb, oficialii din Taiwan au ridicat îngrijorări încă din 31 decembrie, aşa cum au făcut şi experţii din Hong Kong din 4 ianuarie”. Pe 14 ianuarie, OMS a transmis că investigaţiile preliminare arătau că autorităţile chineze nu au găsit evidenţe clare cu privire la transmiterea de la om la om a noului coronavirus, identificat în Wuhan, China. Donald Trump a spus că OMS ar trebui să-i fie ruşine de ea însăşi şi a acuzat organizaţia că ar fi agenţia de presă a Chinei. Totodată, preşedintele american le-a cerut oficialilor americani să găsească o cale de a pedepsi China pentru manipularea pandemiei, inclusiv prin eliminarea imunităţii sale suverane. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, China ar putea fi dată în judecată de guvernul american şi de victimele Covid-19 pentru daune. (Capital.ro)

De gustibus. Un vajnic cetăţean rus (sătul de lunga carantină conjugală): – Draga mea, noua ta pălărie e de un desăvârşit prost gust! Ea: – Şi ce-ai vrea, dragă, să port pe cap ca să-ţi placă ţie? O navetă de vodcă!?

Dovadă. – Te iubesc, spune soţia. – Nu te cred. – Să moară mama! – Ei… aşa da!

Fericire. „Este acel lucru pe care-l pierdem în fiecare clipă în care uităm să trăim.” (Radu Beligan).

Profeţie. „Am găsit un text, în literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile mele şi ale altora par să fi fost anticipate cu vreo două-trei mii de ani în urmă (Puranas au apărut, în formă scrisă, în veacurile III-V după Hristos, dar vin dintr-o tradiţie orală care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu). Intuiţiile profetice ale hinduismului se referă la modul în care se va încheia actualul ciclu al civilizaţiei terestre. Iată o listă, selectivă, a simptomelor pe care le anunţă textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru: «Coeficientul de ură din sufletul fiecărui om va cunoaşte – spun textele – o alarmantă creştere. Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili. Toate marile achiziţii de cunoaştere vor fi deturnate spre scopuri impure, adică spre amplificarea răului din lume. Se va înmulţi numărul şefilor de stat de extracţie joasă şi de proastă calitate. Lucrătorii manuali şi negustorimea vor fi înălţaţi la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi puşi în condiţii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti, o ireparabilă dezordine socială. Necinstea va căpăta o răspândire fără precedent, la toate nivelurile. Hoţii vor deveni lideri. (Rog să nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmaţii! Nu fac decât să citez un text multimilenar! – n.m., A.P.). Femeile nu vor mai pune preţ pe propria virtute. Proştii, impostorii, naturile rudimentare şi gălăgioase vor fi luaţi drept înţelepţi. Oamenii „drepţi“, de bună calitate, vor avea tendinţa de a se retrage din viaţa publică. În pieţe se va vinde mâncare gata-preparată (să recunoaştem că e de necrezut să auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ şi de fast-food! – n.m., A.P.). Limbile vor săraci, vorbirea se va trivializa. Vor fi mai multe femei decât bărbaţi, vor prolifera asociaţiile criminale, va creşte numărul celor care nu găsesc de lucru. Se vor răspândi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda părului purtat în dezordine şi se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacităţi de acţiune. Vor apărea nenumărate organizaţii religioase necanonice, blasfemia va convieţui cu fanatismul. Se va practica, pe scară largă, uciderea fătului în pântecul matern şi se vor asasina direct sau simbolic eroii fiecărei comunităţi. Deţinătorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor.»” (Andrei Pleşu)

Voluntariat. Apel feminin la 112: – Mor, nu mai pooot… vreau să merg până la amantul meu! Ce trebuie să scriu în declaraţie? – Rămâneţi acasă! Vă trimitem noi un voluntar. P.S. Trăiască voluntariatul, această vocaţie atât de caritabilă, de salutară!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: