EcoBrunch Ţara Dornelor, la Panaci

Traseul „Hai-Hui pe Tărâmul Izvoarelor de la Panaci”, înscris pe aplicaţia Questo

La recentul eveniment de la Panaci, Ema Gavriluţă a avut misiunea de a povesti în vârf de munte despre iniţiativele grupului de tineri GreenImpact Panaci şi Fundaţia „Noi Orizonturi“, totodată despre traseul „Hai-Hui pe Tărâmul Izvoarelor de la Panaci”, înscris pe aplicaţia Questo, aplicaţie testată împreună cu cei prezenţi.

„Proiectul este făcut prin Fundaţia „Noi Orizonturi“. A pornit de la o chestie mică, fiecare să aibă grijă de izvoarele din zonă. Iniţial a fost vorba de trei izvoare, copiii au fost foarte entuziasmaţi de ceea ce se întâmpla, şi aşa s-a extins la cinci, apoi la şapte şi s-a ajuns la 17 izvoare, pentru că în ajutorul copiilor au sărit şi adulţii, localnicii au venit cu propuneri arătându-ne unde mai sunt izvoare, ce frumos este acesta, ce apă bună are celălalt şi ce bine ar fi să îl amenajăm. Aşa s-a ajuns la un proiect foarte mare, 17 izvoare, care cuprinde întreaga comună Panaci.

În centrul comunei avem şase izvoare, celelalte sunt în satele componente. Izvoarele au numele sfinţilor care ocrotesc zona şi al căror nume îl poartă mănăstirile şi bisericile din zonă, dar şi numele copiilor care au participat la amenajarea izvoarelor.

Apoi am făcut o hartă pentru fiecare izvor, iar la intrarea în comună am amplasat o hartă mare, cu toate izvoarele, toate bisericile şi tot ce este de văzut în aşezarea noastră.

Aplicaţia Questo este un mod inedit prin care turiştii ar putea descoperi locuri din comuna Panaci şi lucruri pe care nu le pot afla de pe internet. Pe lângă izvoare, sunt incluse şi două biserici, dar şi fabrica de apă minerală, care este în inima Panaciului. Sunt şi legende, inclusiv povestea lui Panac, cel care a denumit comuna, care este ca un basm.

Questo este un joc de explorare a comunei, oferind tururi de tip misiune, este ca un fel de Asia Express, urmezi indicii şi rezolvi ghicitori pentru a descoperi locurile de aici, în timp ce le afli poveştile ascunse. Toate astea fac parte dintr-un «quest», o misiune de explorare ce te introduce într-o poveste fictivă unde tu eşti personajul personal. Aplicaţia Questo este un fel de activitate Treasure Hunt. Acest traseu «Hai-Hui pe Tărâmul Izvoarelor de la Panaci» include şi «Drumul lui Panac», veţi afla poveşti locale, secrete locale, care vă vor duce să descoperiţi o mică comoară, comoara lui Panac.

Îndemn pe toată lumea să încerce aplicaţia şi să ne spună povestea lor.

Pentru viitor ne-am propus să facem un traseu de alergat pe drumul izvoarelor, îl vom amenaja tot cu copiii din club şi cu conducerea şcolii şi vom organiza un concurs de alergat «Să cunoaştem traseul izvoarelor prin alergare», tot în scop umanitar” ne-a spus Ema Gavriluţă, ce care a coordonat implementarea aplicaţiei Questo la Panaci.

Aplicaţia a primit premiul Best Travel App în competiţia eTravel Awards 2017 şi a fost premiată de Booking.com, în 2018, pentru impactul social.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: