În acest an

Şapte persoane au sfârşit tragic din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, în zona de activitate Delgaz Grid

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon şi alte 17 au fost afectate, ca urmare a celor 11 incidente petrecute, de la începutul anului până în prezent, în judeţele Sibiu, Mureş, Caraş Severin, Maramureş, Hunedoara şi Timiş.

Incidenţa cea mai mare a cazurilor s-a înregistrat în sezonul rece, în timpul funcţionării instalaţiilor de încălzire cu gaze naturale. Astfel, 8 din cele 11 incidente din aria de activitate a Delgaz Grid s-au petrecut în primele trei luni ale acestui an, cauzele principale fiind folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racordurile neetanşe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice şi al sobelor, coşuri de fum colmatate sau defecţiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanşe).

„Sunt şapte oameni a căror viaţă s-a sfârşit tragic, numai în acest an, şi alte zeci care suferă că şi-au pierdut copii, părinţi, fraţi sau bunici. De multe ori lăsăm lucrurile la voia întâmplării, în ideea că se poate şi aşa. Stă în puterea noastră să prevenim astfel de situaţii, şi de aceea pregătirea pentru sezonul rece trebuie să înceapă de pe acum. E nevoie de verificarea centralelor, a sobelor şi a coşurilor de fum, şi toate acestea trebuie făcute de specialişti” spune Csulak Ferenc, directorul general al Delgaz Grid.

Putem preveni cu uşurinţă intoxicaţiile cu monoxid de carbon, şi pentru aceasta este nevoie de verificarea periodică a sistemelor de evacuare a gazelor arse.

În blocuri de locuinţe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate maşini de gătit, tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verificăm dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi.

La case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, recomandat o dată înainte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să verificăm şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Nu trebuie să uităm de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca acestea să se stingă, provocând în acest fel acumulări de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.

Să nu lăsăm copiii nesupravegheaţi în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcţiune.

Recomandarea este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicaţiile cu monoxid de carbon.

Monoxidul de carbon nu are culoare şi miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat şi odată acumulat în încăpere devine periculos. Simptomele intoxicaţiei depind de concentraţia monoxidului de carbon şi de durata expunerii şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap. De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: