Împleteşte versul cu viersul

Început de an şcolar. Primeam a patra promoţie de copii în clasa a V-a cărora 4 ani aveam să le fiu dirigintă. 38 de copii între care se afla şi o fetiţă bălăioară care, la strigarea catalogului, se numea Rusu C. Lenuţa, fiica lui Costică şi a Elenei (Nuţa) Rusu. Era un buchet de copilaşi pe care trebuia să-i îndrum să-şi croiască un viitor, un loc în viaţă. Ne-am împrietenit îndată.

Lenuţa Rusu era fetiţa care participa cu mult drag la multe activităţi. Prima activitate era în cercul „culegătorilor de folclor”, unde mă însoţea în vizitele făcute unor bătrâni, era o prezenţă activă la serbări unde cânta şi recita poezii, era prezentă în drumeţii şi expediţii, unde era foarte activă, apoi participa la jocuri copilăreşti, la ocrotirea mediului înconjurător ş.a.m.d. Îi citeam în ochi dorinţa de a cunoaşte cât mai mult.

Au trecut anii. A urmat Liceul „Mihai Băcescu” din Fălticeni unde, cu aceeaşi dorinţă de cunoaştere, debutează cu patru poezii în revista şcolii „Anii de ucenicie”. Aşa păşeşte cu încredere pe drumul poeziei, dar şi al prozei scurte.

Lenuţa, cu dragostea ei pentru copii, ajunge educatoare. Simte chemarea să scrie pentru cei mici. Un lucru deloc uşor. Drumul pe care merge nu este uşor, neted. Întâmpină multe obstacole. Piedicile nu o descurajează, ci îi dau mai mult curaj. „Luptă, că vei câştiga! Munceşte!” îi spuneam uneori. Îi apar primele poezioare în „Crai nou” Suceava, în „Candela”, în „Glasul adevărului” Buzău. Poezii pe teme religioase ori istorice. Debutul editorial îl face cu cartea „Poezii pentru grupa de copii”, Ed. Geea, Botoşani, 2006. Impresionează faptul că această carte este ilustrată cu mici şi nevinovate desene ale copilaşilor de la grădiniţa din Ciumuleşti-Ganea, comuna Vadu Moldovei, unde Lenuţa a fost educatoare 9 ani. Sufletul autoarei vibrează pentru copilul care plânge, pentru copilul bătut, copilul umilit, copilul slugă la bogat, pentru căţelul lovit de stăpânul tiran, apoi scos afară din curte şi lăsat să moară de foame şi pentru multe alte fapte neomeneşti.

Pentru copii va scrie şi proză scurtă plină de învăţătură, aşa cum este cartea „Povestiri pentru cei mici”, Ed. Gutenberg, Cîmpulung Moldovenesc, 2007, apoi „Legendele copilăriei”, Ed. PIM, Iaşi, 2008, dar şi versuri „Pentru pici şi-ai lor bunici”, Ed. StudIS, Iaşi, 2015. Cărţile pentru copii se realizează greu. Trebuie să fie frumoase, atrăgătoare, să provoace curiozităţi, dar şi să fie povăţuitoare.

Tematica Lenuţei Rusu în poezie şi proză este diversificată. Temele sunt inspirate din viaţa noastră de zi cu zi, din viaţa celor mulţi care trudesc să răzbată prin viaţă între care tânăra poetă a trăit, oameni cu palmele bătătorite de muncă. Iubeşte natura, aşa cum a iubit-o Alecsandri, Coşbuc, Topârceanu ş.a., e atentă la viaţa fiinţelor mici, necuvântătoare, aproape că le închină câte o mică fabulă, dar este preocupată şi de teme mari, teme ale vieţii, existenţei: copilăria, moartea, bucuria, tristeţea, iubirea, suferinţa, duşmănia, iertarea, prietenia. Trebuie să amintesc că poezia ei are şi un caracter moralizator – unele se apropie de fabulă –, jonglează cu versul (în cea mai mare parte clasic, dar şi alb).

Lenuţa Rusu scrie poezie şi proză spre a fi înţeleasă de toată lumea, folosindu-se de frumoasa noastră limbă vorbită din moşi strămoşi. Nu aleargă după neologisme, după împrumuturi. Creangă a rămas MARE fiindcă a scris aşa cum a trăit şi a vorbit, Coşbuc a fost „POETUL ŢĂRĂNIMII” inspirându-se din viaţa acesteia. Şi câtă filozofie este în poezia lui! Limba trebuie să se îmbogăţească, o cere viaţa, dar temelia trebuie păstrată, mereu folosită, ea ne defineşte ca neam, ca popor trainic în vâltoarea vieţii.

Metafora poeziei Lenuţei Rusu este simplă, dar încărcată de lumină şi bunătate. Calea îi este deschisă şi spre poezia modernă, elevată, o poezie a cenaclurilor. Lupta cea mare este să fie redeşteptate iubirea şi respectul pentru carte. Până atunci Lenuţa Rusu împleteşte versul cu viersul pe scenă.

Mult succes!

VIRGINIA BÎRLEANU,

Vadu Moldovei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: