EcoBrunch Ţara Dornelor, la Panaci

La 20 km de Vatra Dornei, la Panaci, gazde primitoare i-au aşteptat pe turişti, sâmbătă, 19 septembrie, în grădina unei pensiuni, la un eveniment gastronomic rural organizat de Asociaţia My Transylvania (cu o experienţă de peste 13 ani în organizarea acestui tip de evenimente la nivel naţional), Asociaţia de Ecoturism din România (AER) şi Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD).

Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD) reprezintă un parteneriat între sectorul public şi cel privat ce reuneşte actori locali din zonă care activează în domeniile turism, conservarea naturii şi dezvoltare locală.

Maricica Cazimirciuc, managerul destinaţiei de ecoturism Ţara Dornelor, a precizat că eforturile întregii echipe construite în jurul evenimentului au avut succes, iar startul manifestărilor de tip brunch în Ţara Dornelor este o oportunitate nu doar pentru experienţa cu care vine fiecare partener, ci şi pentru vizibilitatea naţională.

„Ţara Dornelor înseamnă râurile Dorna şi Bistriţa care se unesc în binecunoscutul oraş staţiune Vatra Dornei, înseamnă sate şi comune, unele mai mândre decât celelalte, străjuite de munţii falnici ai Bistriţei, Suhardului, Giumalăului şi Călimaniului, înseamnă Parcul Naţional Călimani, înseamnă oameni frumoşi, buni, care, ca şi cei care sunt prezenţi aici, abia aşteaptă să îşi pună pe masă tot ce au mai bun. Din anul 2018, Ţara Dornelor a primit certificarea de destinaţie ecoturistică a Bucovinei, pentru că, aici, turiştii pot trăi experienţe în mijlocul naturii şi care se pot împleti extrem de armonios cu experienţe culturale, tradiţionale, alături de localnici.

Ne dorim să implicăm cât mai mulţi producători şi furnizori de servicii locale, să promovăm locurile frumoase de pe tot teritoriul destinaţiei de ecoturism cu oamenii locului, astfel încât întreaga comunitate să aibă de câştigat, nu doar turiştii care ajung în zonă” ne-a spus Maricica Cazimirciuc.

Eveniment de promovare a producătorilor locali

Primul EcoBrunch din Ţara Dornelor a fost un eveniment de promovare a producătorilor din comună şi a culturii locale într-un concept atractiv, fiind şi un mod de a sprijini conservarea patrimoniului local şi autenticitatea experienţei turistice în destinaţiile de ecoturism ale României.

Brunch-ul este o combinaţie între micul dejun şi prânz, fiind compus dintr-un bufet cu peste cinci specialităţi reci, două feluri principale calde, o ciorbă sau un borş, urmate de preparate făcute la ceaun, fructe, prăjituri ca desert şi băuturi nealcoolice cum ar fi siropuri, cafea, sau bere de casă. Reţetele după care au fost preparate mâncărurile de la Panaci au fost tradiţionale, specifice Bazinului Dornelor sau reinterpretate. Produsele sunt locale, provenind de la producători mici testaţi sau din gospodăriile populaţiei.

Au participat aproape 100 de persoane, cei mai mulţi fiind turişti veniţi în Bazinul Dornelor şi care au achiziţionat bilete cu ajutorul unei platforme de rezervări. Pe lângă elementul cheie al zilei, gastronomia locală, a fost pusă în valoare şi natura, printr-o plimbare într-unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din zonă şi la o parte din izvoarele cu apă minerală. Tot în cadrul evenimentului, a fost lansată aplicaţia Questo, un mod inedit de a descoperi poveşti locale, la pas, cu ajutorul telefonului mobil, iar elevii Şcolii Gimnaziale Panaci, coordonaţi de profesorul de muzică Bogdan Negrea, au animat evenimentul nu doar prin muzica folk şi frumoasele cântece populare, ci şi printr-un atelier de pictură pe lemn de mesteacăn la care adulţi şi copii s-au arătat dornici să îşi pună în valoare creativitatea.

„De 13 ani ne plimbăm prin satele din România în ideea de a vă atrage în tot felul de locuri unde ajungeţi mai greu sau nici nu vă gândiţi la ele. Astăzi suntem în Depresiunea Dornelor şi vă mulţumim pentru că aţi venit pentru a savura alături de noi ziua aceasta frumoasă de septembrie şi gusturile locurilor printre care se numără mâncarea, apa minerală şi peisajul.

Într-o drumeţie de două ore vom ajunge într-un loc de belvedere în care veţi înţelege de ce mâncarea are gustul pe care îl are, de ce oamenii fac lucrurile aşa cum ştiu ei mai bine într-o zonă de munte în care partea de agricultură se limitează la creşterea animalelor. De câte ori vă gândiţi la gastronomie să ştiţi că este vorba, în principiu, de un joc între ceea ce îţi dă natura şi ceea ce face omul. Natura îţi dă produsul, omul vine cu modul de preparare, cu reţeta, gastronomia fiind studiul relaţiei dintre natură şi om” ne-a spus Cristian Valentin Cismaru, creator de evenimente gastronomice la Asociaţia My Transylvania.

Panaci, un colţ de rai

„Sper să consideraţi şi dumneavoastră că, dacă veniţi la Panaci, o să aveţi un colţ de rai de care vă puteţi bucura. Avem nu numai ce vedeţi aici, bucate alese şi gustoase, băuturile tradiţionale, toate provenite dintr-o zonă ecologică, pentru că aici nu s-au dat îngrăşăminte chimice, pesticide, este o zonă naturală. Ne mândrim cu calitatea oamenilor, avem oameni ospitalieri, cu suflet mare, iar bucatele sunt făcute aici cu multă dragoste. Şi dacă pui multă dragoste în ceea ce faci iese cel mai bun lucru. O să vedeţi că avem de la Dumnezeu 17 izvoare cu cea mai bună apă din lume şi sperăm să avem certificate şi cele mai bune bucate. Avem produsul montan, avem firme cu produse tradiţionale, să sperăm că vă veţi simiţi bine şi vă aşteptăm cu drag la Panaci” a fost invitaţia făcută participanţilor de primarul Vasile Cozan participanţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: