Douăsprezece firme sucevene au fost sancţionate de ITM pentru muncă nedeclarată

În luna august a.c., lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au avut, în total, 284 de controale, dintre care 180 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 104 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, urmare a deficienţelor constatate, inspectorii din subordine au aplicat 235 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora însumând 437.000 de lei. Doar în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, cele 107 de sancţiuni contravenţionale s-au ridicat la valoarea totală de 387.000 de lei. Inspectorii de muncă au depistat 17 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care una a cărui contract individual de muncă nu fusese transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; cinci persoane care munceau în perioada în care aveau contractul individual suspendat; o persoană care lucra în afara programului de lucru; zece persoane fără contracte individuale de muncă.

Pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 12 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 270.000 lei.

Controlorii au mai constatat deficienţe referitoare la nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară, obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate, acordarea concediilor de odihnă, cât şi cu privire la repausul săptămânal. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu prilejul celor 104 de verificări, au fost date 128 de amenzi totalizând 50.000 lei.

Conform lui Romeo Butnariu, principalele nereguli deficienţe constatate ţineau de lipsa triajului epidemiologic şi de nedezinfectarea obligatorie a mâinilor la intrarea în unitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: