Paralelisme

Două nume neşterse: Medina şi Movileştii

Spre apusul vieţii sale, cel de-al VII-lea mare duce din Casa de Medina Sidonia, Alonzo Perez de Guzman (1550-1619), ajuns la 65 de ani, îşi depăna amintirile-i glorioase la Cadiz, în Andaluzia-i natală; doar una singură l-a măcinat mereu ca un gust amar: dezastrul de la 1581, când Invincibila Armada, flotă eficientă şi suficient armată din vistieria suveranului său Filip al II-lea, a fost aproape în întregime scufundată de englezul Francis Drake, în imposibila de abordat meteorologic Mare a Nordului, iar Spania, imperiul colonial de peste mări în care Soarele nu reuşea să apună niciodată, a decăzut în faţa Angliei elisabetane.

La început a refuzat comanda Armadei, însă a trebuit să se supună, rămânând până la moarte în slujba regelui său. Cu siguranţă că, pe linie directă, cel de-al XXI-lea mare duce de Medina Sidonia, profesorul univ. dr. Leoncio Alonso González de Gregorio, se mândreşte cu al său strămoş cu sânge albastru!

Contemporan i-a fost domnul moldav Ieremia Movilă (1595-1606), de două ori pe tronul Muşatinilor, urcat cu ajutorul nemijlocit al vecinilor poloni.

Dacă a trăit într-o vreme tulbure, asta nu l-a împiedicat să lase urmaşilor săi un nume încastrat în piatră şi o bijuterie arhitectonică a Bucovinei, Mănăstirea Suceviţa cu hramul „Schimbarea la Faţă”. Chiar dacă dinastic, familia sa se pierde în încrengăturile domneşti moldo-polone din cel de-al XVII-lea veac, numele familiei domnitoare a Movileştilor se păstrează şi azi, la fel ca şi Casa de Medina Sidonia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: