Din fuga condeiului 

Publicistul Mihai Burduja în an sărbătoresc 

Mihai Burduja la o lansare de carte de Artemisia Ignătescu vorbind despre autoare

Mihai Burduja, cunoscutul publicist, acest harnic scormonitor, cercetător al preocupărilor omeneşti, al curiozităţilor din viaţa unor personalităţi ale lumii, ne invită în acest an „La ospăţ cu slujitorii slovei” prin cel de-al doilea volum cu acest titlu (ambele volume apărute la Editura Instant, în 2019, 2020), ieşit de curând de sub tipar. Autorul dedică această lucrare „cu nestinsă dragoste neuitatei mele soţii Maria (n.1940-d.2015), maestră neîntrecută în arta culinară”. Cărţile sale de până acum (prima, „Pe dealuri dogorâte de podgorii” publicată de Editura Sport Turism în anul 1982, bine primită de public şi de critici, i-a dat curajul să continue), unele dintre ele adevărate manuale sau îndemnuri către tineret, se referă la prima lui pasiune, şahul, sportul minţii despre care autorul crede că este cel mai nobil sport din lume. De altfel Mihai Burduja a continuat aproape toată viaţa să îndrume tineretul către acest sport, elevii săi obţinând frumoase performanţe în domeniu. Cercetând viaţa unor oameni de seamă ai lumii, în diverse etape ale vieţii acestora, a scris „ Ispita vorbelor cu haz” , „De ale şahului de tot felul”, „Perle din templul Caissei” şi altele, unele fiind în perioadă de pregătire. Astfel va intra sub tipar în luna noiembrie 2020, la o editură din Bucureşti, lucrarea „ Gastronomie literar distractivă” (volumele I şi II). Cărţile lui Mihai Burduja trebuie citite, nu analizate, ele fiind nu numai de folos practice, ci şi pline de înţelepciune, creând totodată cititorului momente de relaxare şi încântare. Numele său a apărut de-a lungul anilor în mai toate publicaţiile vremii, în reviste precum „Sport şi Turism”, „Lumea Carpatică” , „România Mare” , „Arta Culinară” şi altele, precum şi în cotidiene din aproape toată ţara. De bună seamă, rubricile susţinute de el sunt mai frecvente în presa noastră judeţeană, printre care şi „Zori noi”, „Crai nou”, dar aproape permanent în „Monitorul de Suceava” şi în publicaţiile editate la Câmpulung. Spaţiul de care beneficiez prin bunăvoinţa doamnei Cernica, în paginile de Literatură şi Artă, atât de căutate şi apreciate de cititori, nu-mi permite să exemplific prea mult activitatea publicistică a lui Mihai Burduja. Ceea ce vreau să subliniez este că omul acesta a cercetat în viaţa sa mii de pagini ale cărţilor de maxime, cugetări, curiozităţi din viaţa unor oameni de seamă sau ale naturii etc., depunând o muncă uriaşă. Să citeşti şi să extragi ceea ce poate nu a fost spus sau mai puţin cunoscut de către înţelepţii lumii, marii slujitori ai slovei şi să le cercetezi viaţa, este din punctul meu de vedere o muncă pentru care Mihai Burduja trebuie să rămână nu numai în memoria bucovinenilor, ci a tuturor celor care l-au citit din întreaga ţară.

Dar cine este Mihai Burduja? Se trage dintr-o familie tradiţională de feroviari din tată în fiu. Numele înaintaşilor săi se asociază cu prima linie de cale ferată, cu primele trenuri care au poposit în gara din Burdujeni şi chiar de construcţia acestei gări. Mihai Burduja nu putea să nu continue tradiţia familiei. De aceea a făcut o şcoală tehnică de specialitate lucrând ca impiegat de mişcare, operator şi având şi alte atribuţii în acest domeniu. Peste 38 de ani a fost la Regulatorul de Mişcare şi Circulaţie pe care el îl numeşte cu respect „Statul major al căilor ferate”, iar munca sa de ceferist o consider o experienţă de viaţă bine sedimentată şi în perfectă similitudine cu structura lui sufletească. Este mândru că şi copiii săi continuă tradiţia familiei, Mirel-Sorin ajungând chiar să conducă infrastructura Complexului CFR Suceava. Valorile morale dobândite de la părinţii săi, Spiru şi Alexandrina, ca şi munca la CFR, i-au întărit dorinţa de cunoaştere, voinţa de a-şi făuri o anumită disciplină care să îi permită să se pregătească, toate acestea fiind încununate şi prin sutele de pagini apărute sub semnătura sa în cărţi, reviste sau alte publicaţii. Mihai Burduja împlineşte la 3 noiembrie, anul acesta, frumoasa vârstă de 80 de ani. Părul, firesc, îi este înzăpezit, starea sănătăţii este şi ea precară, dar el continuă să muncească, să cerceteze, să scrie, să publice, să bucure şi marele public cu cele descoperite şi comentate de el: „Nu am plăcere mai mare, nici mângâiere mai statornică şi acum, la vârsta părului argintiu, decât lectura zilnică, ea a devenit un reflex, un «medicament miraculos» fără de care mă simt bolnav. Nu cunosc un remediu mai suveran împotriva dezgustului vieţii ce o trăim în această criză care nu se mai sfârşeşte, decât această devoratoare şi plăcută « zabavă». Lecturile intense şi practicarea sistematică a şahului (M.B. numărându-se printre cei trei maeştri ai şahului din judeţ) sunt pentru mine un paradis…” La această emoţionantă mărturisire nu putem adăuga decât urările noastre de sănătate şi puterea de a merge înainte. La mulţi ani, domnule MIHAI BURDUJA!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: