Aerul Pământului se curăţă şi foşnetul pădurii se aude din nou

„La mijloc de codru des/ Toate păsările ies,/ Din huceag de aluniş/ La voiosul luminiş.” (M. Eminescu, „La mijloc de codru des”)

Pentru că îmi place să văd partea plină a paharului, doresc să închei acest demers cu nişte informaţii pozitive.

Sunt uimitoare ştirile, bazate pe constatări ştiinţifice recente, că aerul planetei se curăţă, că se aude din nou cântecul păsărilor, că se văd munţii de la mari depărtări. Pandemia de coronavirus are şi efecte pozitive de neimaginat. A trebuit să dea peste noi o pacoste de coronavirus ca oamenii să respire un aer mai curat.

Reducerea sau chiar suspendarea temporară a unor activităţi industriale, reducerea totală sau numai parţială a multor transporturi terestre, maritime şi aeriene au dus la scăderea drastică a poluării.

Am aflat că s-a produs un miracol în Munţii Himalaya, că Vârful Everest a devenit vizibil, pentru prima dată, după 30 de ani, că a fost văzut de la o distanţă de 200 km. S-a constatat că este cel mai curat aer de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Deci, purificându-se aerul, s-a îmbunătăţit şi vizibilitatea. Până şi stelele sunt mai vizibile noaptea în India.

Şi în China s-a redus poluarea, cu un sfert faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a închiderii fabricilor şi reducerii multor altor procese tehnologice.

Revenind, cum s-ar zice, la oile noastre, în ziua de 16 martie a.c., Ministerul Mediului anunţa că „Bucureştenii respiră astăzi aer de munte”.

Cu toate că miracolul n-a durat mult, instalându-se apoi poluarea cauzată de arderea deşeurilor, totuşi nişte semne bune au apărut.

Semne bune au venit şi din altă parte: în întreaga lume s-a redus şi poluarea fonică.

Acum, trăim o perioadă când putem respira în voie, putem auzi ciripitul păsărilor, foşnetul pădurii şi clipocitul apelor.

De regulă, eu nu prea invoc speranţa, mi se pare că nu duce nicăieri.

Cred însă în puterea voinţei şi acţiunii!

ELENA DIDOIU,

Piatra Neamţ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: