Cele mai importante proiecte de lege dezbătute în şedinţa de plen a Senatului

22 septembrie 2020, şedinţă de plen online a Senatului României. Pe ordinea de zi au fost înscrise şi dezbătute 22 de proiecte de lege. Cele mai importante:

> L 599/14.09.2020 – care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din Învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi de urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Proiectul, în forma adoptată de Senat, prevede:

„Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învățământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului Covid-19”

Stimulentul de risc acordat „nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv a contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V «Contribuţii sociale obligatorii» din Legea nr. 227/2015”.

 > L 550/1.09.2020 – privind modificarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie – IMM Invest România, precum şi pentru modificarea şi completarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 aprobată prin art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.42/2020.

 Una dintre principalele modificări aduse prin noul act normativ vizează pentru anul 2020 creşterea plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului la 20 miliarde lei (de la 15 miliarde lei).

De asemenea, potrivit OUG nr. 143/2020, perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului.

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăşi 10 milioane lei.

Microîntreprinderile şi întreprinderile mici pot opta pentru acordarea creditlor/liniilor de credit pentru capital de lucru.

> L 554/1.09.2020 – prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

 Proiectul îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Proiectul prevede acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

Prof. VIRGINEL IORDACHE 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: