Bucurie duhovnicească în Parohia Ipoteşti

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci (20 septembrie 2020) Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Ipoteşti, Protopopiatul Suceava I.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica parohiei care are hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Pogorârea Sfântului Duh” de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu PS Damaschin Dorneanul, alături de părintele paroh Constantin Bobu şi părintele coslujitor Gabriel Munteanu, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al parohiei.

Dacă nu ne mântuim sufletul, înseamnă că nu am făcut nimic în viaţa aceasta

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe cei prezenţi ca prioritar în viaţa fiecăruia să fie grija pentru mântuirea sufletului: „Dacă nu ne mântuim sufletul înseamnă că n-am făcut nimic în viaţa aceasta. Putem să lăsăm în viaţa noastră orice, şi o catedrală putem să o facem doar din banii noştri, sută la sută din banii noştri, dacă în paralel cu dorinţa mea de a ajuta la o biserică n-am făcut ceva şi pentru sufletul meu atunci este cam zadarnic. Ce am adunat înăuntrul, cu ce ne-am hrănit sufletul, aceea este important înaintea tronului lui Dumnezeu! Ne pune Biserica atât de multe mijloace prin care ne putem curăţa şi ne putem sfinţi viaţa. Iubiţi-vă Biserica, preţuiţi-vă Biserica, nu vă ruşinaţi de Dumnezeu, nu vă ruşinaţi de cuvintele Evangheliei Lui! Nu vă lepădaţi de Biserica asta în care sunteţi dumneavoastră orice s-ar întâmpla. Orice s-ar întâmpla nu vă lepădaţi de ea, dumneavoastră să iubiţi Biserica Lui Dumnezeu şi pentru noi să vă rugaţi. Orice am face şi noi, Dumnezeu îşi va ţine Biserica că-i a Lui şi dacă este a Lui, El o conduce, El îi ţine bine temeliile şi frâiele orice om ar fi vremelnic prin’trânsa trecător”.

Biserica „Sfinţii Arhangheli” şi „Pogorârea Sfântului Duh” din Ipoteşti este situată în centrul localităţii. Lăcaşul de cult este o construcţie de cărămidă, pe temelie de beton armat, ridicată în locul unei alte bisericuţe de lemn, devenită cu timpul prea mică pentru nevoile comunităţii. Lucrările la noua biserică au început în luna mai a anului 1988, prin aşezarea pietrei de temelie, şi s-au încheiat în anul 1995, când locaşul a fost sfinţit. Pentru că trecerea timpului a marcat întreg ansamblul parohial, s-au impus ample lucrări de restaurare şi amenajare, biserica a fost împodobită şi cu pictură interioară, cu vitralii, iar în apropiere au fost ridicate casa praznicală, clopotniţa şi casă mortuară, lucrări finalizate cu slujba de resfinţire din anul 2018.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: