Alexandru Băişanu:

Suceava trebuie să fie condusă de un intelectual pentru a se putea dezvolta cu adevărat

 Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) şi candidatul acestui partid pentru funcţia de primar al Sucevei, deputatul Alexandru Băişanu, consideră că municipiul reşedinţă de judeţ trebuie să fie condus de un intelectual pentru a se putea dezvolta cu adevărat. Alexandru Băişanu a evidenţiat faptul că, în urmă cu 124 de ani, sucevenii au ales un intelectual ca primar, pe cel care a pus bazele Sucevei ca oraş modern, primarul Franz Cavaler des Loges.

„Acesta a reuşit să modernizeze în totalitate Suceava. A fost un primar cu viziune şi capacitatea de a face cu adevărat lucruri. Suceava modernă a fost întemeiată de un intelectual şi asta o dovedeşte istoria. Acest om a înţeles că lucrurile mari, trainice, nu le poţi face de unul singur, doar cu mintea ta. Şi în acest sens l-a adus de la adus de la Viena pe marele arhitect Karl Romstorfer, care era consilier cultural imperial. L-a adus în Suceava şi împreună au pus la punct şi au realizat o strategie de dezvoltare a oraşului Suceava. În comparaţie, actualul primar Ion Lungu nu a reuşit nici măcar să văruiască ce a reuşit Franz Cavaler des Loges să construiască. E forte important să facem această comparaţie” a explicat Alexandru Băişanu. El a declarat că sucevenii au nevoie în momentul de faţă de acelaşi tip de primar intelectual cum a fost Franz Cavaler des Loges, cu viziune de dezvoltare, pentru a anula decalajele faţă de celelalte municipii reşedinţă de judeţ.

„Suceava trebuie să fie condusă de un intelectual pentru a se putea dezvolta cu adevărat şi consider şi vreau să îi asigur pe suceveni că am profilul unui astfel de primar” a subliniat Alexandru Băişanu, care a mai adăugat că are şi experienţa administrativă necesară, având în vedere că a fost consilier local şi judeţean, subprefect şi prefect, că este de departe parlamentarul cu cea mai consistentă activitate. Candidatul PPU (social-liberal) a spus că prima prioritate a unui primar pentru a realiza acest lucru trebuie să fie atragerea de fonduri europene. Alexandru Băişanu a atras atenţia că Suceava este în momentul de faţă pe unul dintre ultimele locuri la atragerea de fonduri europene.

„Asta înseamnă că până în momentul de faţă municipiul Suceava nu a fost bine gestionat. Şi putem să facem o comparaţie cu Botoşani. În aceeaşi perioadă de timp, de 16 ani, Ion Lungu a atras 30 de milioane de euro, iar Botoşani a tras 80 de milioane de euro. Mai mult, Oradea, în 12 ani, a atras 255 de milioane de euro. Numai în 2020 municipiului Oradea are 50 de milioane de euro atraşi, iar Suceava în 16 ani a atras 30 de milioane” a subliniat Alexandru Băişanu.

Prin reducerea personalului Primăriei putem economisi anual 10 milioane de euro

Alexandru Băişanu, candidatul PPU (social-liberal), a adăugat că o altă mare problemă a Sucevei este modul în care actuala conducere foloseşte bugetul local, arătând că 71% din acesta merge pe consum, în special pe salarii, şi doar 29% pe dezvoltare.

„Asta înseamnă că ne îndreptă spre faliment. Orice societate care are un astfel de raport e clar că este pe drumul spre faliment” consideră Alexandru Băişanu. El a făcut din nou o comparaţie cu Oradea, arătând că în acest municipiu bugetul pe un an este de 1,8 miliarde de lei, în timp ce la Suceava bugetul pe 5 ani a fost tot de 1,8 miliarde de lei.

„În 7 ani, suma pentru investiţii în Suceava a fost de 772 de milioane de lei, în timp ce suma pentru numai un an în Oradea este de 785 de milioane de lei. Am senzaţia că la Suceava trăim în Evul Mediu în ceea ce priveşte viziunea de dezvoltare” a spus Alexandru Băişanu.

Soluţia acestuia pentru scăderea cheltuielilor este reducerea personalului Primăriei, de la 1.200 în prezent, la maxim 500. El a spus că, la o populaţie de 205.000 de locuitori, Primăria Oradea are 580 de angajaţi, aceasta după ce primarul Ilie Bolojan a redus drastic numărul de salariaţi.

„Aşa voi face şi eu şi vreau să vă spun că de la cei 700 de angajaţi care vor pleca vom avea economii de circa 840.000 de euro pe lună, deci 10 milioane de euro anual” a precizat Băişanu.

El a subliniat că, numai într-un singur an, cu cei 10 milioane de euro s-ar putea asfalta 122 de kilometri de străzi sau s-ar putea construi 388 de săli de clasă pentru unităţile şcolare, în aşa fel încât elevii din Suceava să nu mai înveţe după-amiază.

Tipărit de CRAI NOU SA, la comanda Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) – Filiala Suceava. Cod mandatar financiar: 21200022.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: