Şcoala românească în era ticăloşilor

De când e şcoala şcoală, în fruntea ei au stat elitele culturale şi ştiinţifice de la care discipolii aveau ce învăţa, iar semidocţii şi ticăloşii, politicienii profitori… s-au ţinut la distanţă de instituţia şcolară şi doctrina educaţională: educaţia este un domeniu complex, sensibil, cere competenţe extraordinare, sigure, însuşite în zeci de ani şi chiar secole. Dar iată că în aceste săptămâni vocea experţilor, a profesorilor de vocaţie, a oamenilor de carte şi ştiinţă nu s-a putut auzi din tumultul gălăgios al analfabeţilor funcţional, al ticăloşilor şi al pescuitorilor în ape politice tulburi.

Să fie clar: în şcolile celebre ale lumii nu învăţăceii, nu jurnaliştii pricepuţi la toate, nu politicienii stabilesc ce şi cum se învaţă la şcoală, ci suveranul profesor. El stabileşte procesul de formare a discipolului, şi nu invers. Dar selecţia profesorilor o fac elevii în funcţie de performanţele lor, nu comisii ad-hoc pe baza intereselor de moment, politice ori de altă natură. De corupţie nici nu poate fi vorba, fiindcă şcoala se bazează pe teoria modelelor.

De câţiva ani, mai ales de la începutul pandemiei, România a devenit un tărâm al ticăloşiei nu numai politice: orice măsură de bun-simţ propusă ori luată de specialişti este contracarată de inşi gălăgioşi la TV, în presă, care le desfiinţează. O mulţime de ONG-uri apărute peste noapte, toate de aceeaşi coloratură politică, vociferează împotriva mai tuturor disciplinelor, cerând reducerea ariilor curriculare, încât şcoala gândită de ei miroase a distracţie şi a vacanţă perpetuă: nu tu matematică, nu tu gramatică, nu tu latină, nu discipline practice şi artistice… Tot ce cere efort intelectual şi muncă asiduă de învăţare cică trebuie scos din orar ca să nu-l streseze pe Măria Sa, Elevul, ca urmare testele PISA vor arăta tot mai jalnic!

Şi culmea e că aceste idei creţe găsesc spaţiu şi apreciere la anumite televiziuni, jurnale printate ori online, care încurajează astfel căderea în neant a şcolii româneşti, şi aşa cu un picior în groapă. Din multe motive:

> deşi Covid-19 le ameninţa locuitorii iar elevii nu puteau participa de jumătate de an la ore din lipsă de internet, calculatoare, laptopuri, tablete…, autorităţile locale şi-au umflat salariile, de câteva ori mai mari ca ale profesorilor, şi n-au mai avut cu ce cumpăra măcar pentru cei necăjiţi respectivele ustensile;

> deşi erau o necesitate (tragică), licitaţiile pentru manuale, pentru măşti şi tablete au fost contestate şi răscontestate de oamenii PSD pentru a le întârzia şi a falimenta guvernarea liberală, dar de suferit suferă peste 3 milioane de copii! Aveau nevoie de un motiv pentru a protesta „cu porcii zburători (10 inşi!)“ în faţa Ministerului Educaţiei! Chiar trebuie să dea un brânci ţării pentru a câştiga alegerile? Râde Europa de noi, oameni buni!

> deşi nu cred că există cadru didactic fără calculator, laptop, tabletă, smartphone…, am văzut pe reţelele de socializare destui dascăli care nu vor să le uzeze pentru cursurile la distanţă, aşteptând să li se pună la dispoziţie de către minister altele. Au dreptate, dar parcă nu cadrează cu meseria de învăţător de vocaţie, plin de nobleţe şi dragoste faţă de copii;

> deşi nu există instituţie să nu ţină cont de indicaţiile specialiştilor apropo de distanţarea fizică şi purtarea măştii salvatoare, au apărut contestatarii „botniţei“ exact acum la ceasul reluării cursurilor în şcoli şi universităţi. Consecinţa imediată va fi creşterea alarmantă a numărului de decese şi infectaţi cu Covid-19, inclusiv în rândul tinerilor mai slabi de înger. Din nefericire, susţinătorii, pe cât de inconştienţi pe atât de vocali, din rândul unor formaţiuni politice nu sunt puţini.

Iar de şcoală e mare nevoie indiferent de pandemie. Va face faţă asaltului ticăloşilor? În fond, acum tragem ponoasele indolenţei autorităţilor educaţionale: se ştia demult că educaţia nu va putea progresa la tablă cu creta şi buretele, că va fi nevoie de calculatoare, de platforme e-Learning care să permită învăţământul activ de la distanţă, dar nu s-a făcut aproape nimic. Acum boala ne va determina s-o facem.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: