Lucrările de restaurare a picturii interioare din biserica Mănăstirii Suceviţa au fost recepţionate

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, însoţit de un colectiv de specialişti, de oficialităţi judeţene şi locale, precum şi de reprezentanţi ai mass-media din Suceava, a făcut recepţia lucrărilor de restaurare a picturii interioare de la Mănăstirea Suceviţa.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, diaconul prof. dr. Vasile Demciuc, consilier pe probleme de patrimoniu, şi preotului Gabriel Herea, doctor în istoria artei icoanei.

Procesul de restaurare a durat 20 de ani şi a fost finanţat prin Programul Naţional de Restaurare.

Biserica mare a mănăstirii, cu hramul Învierea Domnuluicuprinde, în interior, cel mai mare număr de icoane murale.

Miile de metri pătraţi de pictură restaurată au necesitat cercetări istorice şi iconografice de anvergură, iar complexitatea intervenţiilor i-a făcut pe specialişti să declare iniţial că timpul de execuţie va depăşi 10 ani.

Mănăstirea Suceviţa este atestată documentar încă din 1583, din timpul domniei lui Petru Şchiopul.

În 1993, UNESCO a inclus pe lista patrimoniului cultural mondial Mănăstirea Suceviţa, alături de alte şapte mănăstiri din România. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: