Gardienii forestieri şi poliţiştii au luat urma transporturilor fictive de buşteni

Ca urmare a sesizărilor privind transporturile fictive de materiale lemnoase, în prima jumătate a lunii septembrie, Garda Forestieră şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean au avut verificări specifice la doi operatori economici din Bogdăneşti şi Putna. Mihai Găşpărel, inspectorul-şef al Gărzii Forestiere, informează că în cazul operatorului economic din localitatea Putna s-a constatat o lipsă nejustificată în gestiune de 196,88 mc de buşteni de răşinoase şi de foioase. În acest sens, s-a procedat la sancţionarea contravenţională agentului economic cu amendă de 15.000 de lei şi s-a dispus confiscarea cantităţii de materiale lemnoase în valoare de 42.687 de lei.

Găşpărel spune că au fost depistate alte nouă abateri de la legislaţia silvică, pentru care s-au dat amenzi totalizând de 17.000 de lei şi s-au confiscat de 23 mc, de 3.676 de lei.

Întrucât operatorul economic din Bogdăneşti nu a putut justifica diferenţele dintre stocurile faptice şi cele scriptice, controlorii au aplicat amenzi însumând 35.000 de lei şi au dispus confiscarea a 310 mc de răşinoase şi foioase, precum şi de cherestea răşinoase în valoare totală de 64.103 de lei.

Pe durata verificărilor, lucrătorii IPJ au întocmit dosar penal cu privire la alte fapte de natură penală din sfera fraudelor fiscale, cauză care va fi soluţionată procedural.

În intervalul 1-15 septembrie, Garda Forestieră Suceava a desfăşurat inclusiv acţiuni cu privire la concordanţa stocurilor cu documentele de transport; modul de emitere a documentelor cu regim special şi cel de raportare în programele informatice; referitoare la existenţa şi corectitudinea codurilor unice ale fiecărui aviz primar. Conform lui Mihai Găşpărel, cele 39 de controale s-au concretizat în 31 de amenzi însumând 151.000 de lei, fiind confiscaţi 154 mc de material lemnos în valoare de 65.500 de lei. Totodată, s-au identificat 64 mc proveniţi din tăieri fără drept de arbori, parchetele competente fiind sesizate pentru o pagubă de 29.281 de lei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: