Deputatul PNL Ioan Bălan se pronunţă pentru îmbunătăţirea urgentă a legislaţiei privind achiziţiile

> El are în vedere creşterea vitezei de realizare a investiţiilor publice din fonduri naţionale şi europene

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat că legislaţia din domeniul achiziţiilor publice trebuie să fie supusă unui amplu proces de revizuire, deoarece, în ultimii ani, aceasta a fost un adevărat generator de blocaje şi de întârzieri pentru marile proiecte de investiţii din România.

„Viitorul Parlament va trebui să aibă ca prioritate revizuirea substanţială a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, pentru a creşte viteza de realizare a marilor proiecte de investiţii. În niciun stat european dezvoltat nu întâlnim o legislaţie atât de rigidă, croită, parcă, pentru a întârzia sau bloca investiţiile publice, nu pentru a le încuraja şi urgenta” a spus deputatul liberal.

S-a abuzat de resursele publice

El a menţionat că multă vreme s-a abuzat de resursele publice şi că orice cheltuială în domeniul public trebuie făcută cu cea mai mare chibzuinţă şi în cea mai mare transparenţă posibilă.

„Cu toate acestea, am ajuns astăzi în situaţia opusă şi total nedorită în care proiecte sunt blocate sau întârziate cu anii. De multe ori, din aceste cauze s-a ratat şansa realizării unor investiţii din bani nerambursabili veniţi de la Uniunea Europeană. Nu este normal ca procesul de atribuire a unei lucrări de infrastructură naţională sau locală să se împiedice mereu de aceleaşi iţe birocratice sau de aceiaşi contestatari de profesie, pentru ca ulterior să constatăm că licitaţiile au durat mai mult decât realizarea proiectului în sine” a declarat Ioan Balan.

El a mai spus că guvernele PSD nu au avut niciun interes să rezolve aceste probleme, pentru că PSD a dus investiţiile publice la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, iar „fondurile europene pentru investiţii aduse în ţară de guvernele socialiste au fost sublime, lipsind cu desăvârşire”.

Investiţiile publice serioase, doar în localităţi cu primari PNL

„Dacă primarii PSD ar fi făcut investiţii în localităţile lor şi s-ar fi lovit de aceste probleme reale, poate că am fi văzut unele reacţii încă din vremea guvernelor PSD, dar nu am văzut. Din păcate, investiţii publice serioase s-au realizat în ultimii ani cu precădere în localităţile şi judeţele conduse de PNL. După alegerile locale din această lună, cu un guvern PNL şi administraţii locale liberale, ne-am propus să punem în practică cel mai puternic plan de investiţii publice din ultimii 30 de ani. Vorbim despre zeci de miliarde de euro care vor schimba în bine viaţa comunităţilor locale: modernizări de şcoli şi spitale, reabilitări de drumuri şi clădiri şi, mai ales, proiectele mult aşteptate de infrastructură – autostrăzi, căi ferate şi aeroporturi. În plus, acolo unde s-au făcut şi se fac investiţii, salariile angajaţilor sunt mai mari, locurile de muncă mai multe şi şomajul mai mic, iar problemele sociale mai puţine” a explicat Ioan Bălan.

El a reamintit că preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul PNL au reuşit să obţină o finanţare record pentru România, de aproape 80 de miliarde de euro pentru următorii 6 ani.

„De aceea, trebuie să ne pregătim să cheltuim rapid, corect şi util aceşti bani. Nu cred că şi-ar dori nimeni să spună peste câţiva ani că pentru nu ştiu ce investiţie s-a pierdut finanţarea nerambursabilă din cauză că licitaţia s-a blocat, că studiul de fezabilitate a expirat sau… alte scuze pe care le-am tot auzit ani de zile de la PSD. PNL a demonstrat deja că în primele 8 luni din acest an avut cele mai mari investiţii publice din ultimii 10 ani şi putem să spunem că este numai începutul reclădirii României” a conchis Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: