Consiliul Europei îndeamnă Republica Moldova să oprească violenţele din închisori

Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei îndeamnă Republica Moldova să adopte „măsuri ferme” pentru a opri violenţele între deţinuţi, conform unui comunicat remis MEDIAFAX. „Republica Moldova trebuie să ia măsuri ferme pentru a stopa violenţa între deţinuţi şi intimidarea, legate în mare măsură de ierarhiile informale din penitenciarele ţării”, anunţă Comitetul Anti-Tortură (CPT) al Consiliului Europei (CoE) într-un raport publicat ieri.

n cadrul raportului, bazat pe o vizită efectuată în Republica Moldova în perioada 28 ianuarie – 7 februarie 2020, Comitetul anti-tortură constată progrese tangibile în anumite domenii, dar regretă faptul că unele dintre recomandările precedente nu au fost implementate, în special cele privind violenţa între deţinuţi, regimul persoanelor aflate în arest preventiv şi al celor condamnate, precum şi numărul insuficient al personalului din penitenciare.

Problema violenţei între deţinuţi şi a intimidării, legate de ierarhiile informale, rămâne la fel de acută ca în rapoartele precedente ale CPT. Acesta constata că arestaţii prezentau frecvent leziuni care indicau semne de violenţă între deţinuţi; cu toate acestea, ei nu semnalau aceste agresiuni din cauza climatului de teamă şi intimidare promovat de către deţinuţii de la vârful ierarhiei informale din penitenciare şi lipsei lor de încredere în abilitatea personalului de a garanta siguranţa deţinuţilor.

CPT consideră că eşecul continuu al autorităţilor în rezolvarea acestei probleme se datorează în special lipsei cronice de personal suficient în penitenciare şi faptului că se bazează pe liderii informali din închisori pentru a ţine sub control populaţia carcerală. Alţi factori relevanţi sunt existenţa unor celule cu capacitate mare şi absenţa unei analize de risc personalizate pentru fiecare deţinut şi plasarea acestora, în consecinţă, în cele mai potrivite închisori, aripi ale închisorii sau celule.

Un aspect de o reală preocupare pentru CPT este situaţia anumitor categorii de deţinuţi vizaţi activ de către ierarhiile informale din închisori, care trăiesc într-un climat de teamă permanentă şi umilinţă, ceea ce în viziunea CPT ar putea sugera o încălcare continuă a Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. n lumina acestor constatări, CPT face o serie de recomandări şi cere autorităţilor să acţioneze fără întârziere împotriva violenţei între deţinuţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: