Opinii americane cu ecou sucevean

> În vizor: cartea „Ziarul local”

Interesat să cunosc cât mai multe aspecte semnificative privind evoluţia presei în general, a celei româneşti şi, bineînţeles, a celei bucovinene, am ajuns de curând în posesia cărţii intitulate „Ziarul local”. Este scrisă de jurnalistul Jock Lauterer, profesor de jurnalism local la Universitatea Carolina de Nord din SUA. Cartea se află la a III-a ediţie, fiind o lăudabilă realizate a Editurii „Polirom”. Prima ediţie a apărut în anul 1995, iar a doua în anul 2000. Actuala ediţie, ca şi celelalte, constituie de fapt un excelent curs de jurnalism. Afirmaţia e susţinută de mulţi jurnalişti americani care au trecut prin presa locală şi i-au cunoscut şi simţit din plin bucuriile şi necazurile pe care le-au trăit.

Fiind unul dintre ziariştii suceveni cu peste 50 de ani de activitate în diverse compartimente ale organizării redacţionale de la ziarele „Zori noi” şi „Crai nou”, consider că am motive temeinice pentru a aprecia că volumul „Ziarul local” este într-adevăr un foarte util curs de jurnalism local. Pentru cei care au acumulat mai multă experienţă în acest domeniu şi care, în mod firesc, nu poate fi ignorată, cartea merită să fie considerată o interesantă recapitulare a activităţii de ziarist, cu numeroasele ei frumuseţi, invidiate de cei tineri care o doresc, şi cu nebănuite obstacole şi insatisfacţii care s-au ivit (şi încă se mai ivesc!) în calea celor care au parcurs-o sau o parcurg.

Lectura cărţii la care mă refer poate fi utilă atât pentru cei care au debutat recent în presă, îndeosebi în presa suceveană, cât şi pentru cei care şi-au înscris mulţi ani de profesare în „cartea de muncă”. Ca cititor documentat al acestei cărţi, am desprins multe concluzii care mi-au confirmat unele convingeri din practică şi mi-au îmbogăţit cunoştinţele acumulate la cursurile de teoria şi practica presei pe care le-am studiat şi frecventat. Bazându-mă pe teoria însuşită şi pe experienţa proprie, apreciez că cine parcurge cu atenţie paginile cărţii „Ziarul local” are în faţă un adevărat jurnal de practică ziaristică, un important tezaur de idei interesante, un îndemn la reflecţie şi acţiune.

Spre a fi mai convingător pentru cei care zăbovesc asupra acestor rânduri, consemnez doar câteva dintre ideile pe care le-am reţinut şi care mi se par de actualitate şi demne de meditat asupra lor:

> politicienii care ignoră ziarele locale şi le consideră de mică importanţă riscă să rămână insuficient cunoscuţi şi, în consecinţă, să obţină puţine voturi în alegerile locale;

> chiar dacă majoritatea ziarelor locale americane pun mai mult accent pe evenimentele cotidiene cu caracter local, venind îndeosebi cu relatări de la căsătorii, parastase, despre conflicte personale sau alte întâmplări care au loc, ele sunt considerate o oglindă a realităţii care atrage atenţia cititorilor şi, bineînţeles, sunt preferate de aceştia;

> indiferent de numele lor şi de calificativele care li se acordă, ziarele locale americane sunt o bogată sursă de informaţii, de idei şi de documentare care le face deseori mai convingătoare decât marile cotidiene aflate la dispoziţie sau de televiziunile centrale şi locale.

Aşadar, elementul local îmbogăţeşte ansamblul naţional şi nu trebuie tratat cu indiferenţă. O spun ziariştii americani. Eu le consemnez doar părerile, completate, pe alocuri, cu punctul meu de vedere. În finalul acestor rânduri, susţin precizarea Editurii „Polirom” că „volumul ar trebui să se afle pe rafturile tuturor celor care se consideră oameni de presă locală”.

C.CLEMENT,

membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: