Dan Ioan Cuşnir propune concurs de soluţii şi dezbatere publică privind amenajarea parcului Şipote:

Este parcul nostru, al sucevenilor, nu al administraţiei Lungu

Dan Ioan Cuşnir, candidatul PSD la funcţia de primar al Sucevei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că bătaia de joc de arhitectura urbană şi peisagistica din municipiul Suceava a fost posibilă pentru că lucrările au fost făcute fără nicio consultare publică sau concursuri de idei. El a spus că au fost arhitecţi care au construit Suceava frumoasă.

„Centrul Sucevei avea un concept arhitectural. Din păcate, nu-l mai are” a spus Cuşnir, care a prezentat imagini mai vechi din centrul Sucevei, care avea flori şi spaţiu verde, pentru că aşa a fost gândită zona centrală de arhitecţi.

„Cum am ajuns ca cineva să-şi bată joc de arhitectura urbană şi de peisagistica acestui oraş? Cum a fost posibil ca cineva să-şi bată joc de tot ce a fost frumos în acest oraş?” a întrebat Cuşnir, care a explicat că dezbaterea publică şi concursul de soluţii funcţionează în alte oraşe, mai puţin în Suceava.

Cuşnir s-a întrebat dacă a existat vreun concurs de soluţii pentru locul de joacă kitsch care se amplasează acum în parcul din centrul municipiului, într-o zonă încărcată de istorie, cu clădiri de referinţă.

El a mai declarat că s-a bucurat de vestea că parcul Şipote a fost transferat în proprietatea oraşului, dar că bucuria a fost scurtă pentru că la puţină vreme după asta a auzit şi planurile echipei dlui Lungu pentru parcul Şipote şi s-a întristat.

Dintr-odată au apărut plan, schiţe, buget şi toate detaliile parcului

„În primul rând este clar că e o mişcare electorală, ar trebui să fim naivi să credem că e altfel. (…) Îngrijorarea mea vine de la modul în care s-a venit cu planul de refacere a parcului. Dintr-o dată a apărut un plan, schiţe, suma de 3,7 milioane de euro şi toate detaliile despre cum să arate parcul. Este un mod de lucru autocrat, impus, unilateral – un mod de lucru în care nu avem discuţii deschise despre acest proiect, în care sucevenii nu sunt consultaţi în legătură cu acest aspect, în care nu avem şansa de a aduce la aceeaşi masă cele mai bune idei posibile pentru acest parc, să începem conversaţii cu cei mai buni arhitecţi din domeniu, să facem un concurs de idei, să conectăm şcolile de profil la acest proiect şi multe multe alte mişcări care pot face acest proiect să fie cu adevărat al Sucevei şi al sucevenilor” a spus Cuşnir.

El a subliniat că „parcul este al nostru, al sucevenilor, nu al administraţiei Lungu”.

Dan Ioan Cuşnir a subliniat că îngrijorarea sa vine de la faptul că actualul primar şi echipa lui au uitat că trebuie să lucreze pentru suceveni, pentru comunitate.

„Dacă vrem să facem un parc pentru toţi sucevenii, trebuie să gândim un pic lucrurile, să vorbim, să dăm oportunitatea şi spaţiul în care ei să poată spune ce şi cum îşi doresc, să angrenăm specialişti în tot acest proces, să fim creativi şi în acelaşi timp eficienţi, să respectăm principiile de urbanism. Să conectăm cele două elemente – nevoia suceveanului de acel parc şi specialiştii care pot pune asta în practică”, a spus Cuşnir.

Suceava lui Ion Lungu a picat examenul de urbanism

El crede că Suceava lui Ion Lungu a picat examenul de urbanism.

„E un comportament cu care ei se laudă – că ei ştiu mai bine ce are nevoie Suceava, că ei ştiu mai bine cum trebuie să arate acest parc, că ei iau decizii pentru ce îi place şi ce nu îi place suceveanului. Această trufie, aer de superioritate şi desconsiderare a preferinţelor cetăţenilor sunt ca o boală. O boală care tot mănâncă din oraşul nostru frumos” a mai declarat Cuşnir.

El a mai declarat că de 16 ani aşa s-au făcut toate proiectele majore ale Sucevei, motiv pentru care Suceava nu are un parc industrial, un incubator de afaceri, locuri de muncă bine plătite, transport civilizat, un parc cu care să se laude, o sală de sport, un stadion, un centru de agrement atractiv, un patinoar acoperit şi asta doar pentru că administraţia Lungu a acţionat exact ca în cazul parcului Şipote. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: