Dl Tăriceanu s-a rătăcit

În anii ’90, îşi făcea loc în politică un grup gălăgios, dornic de afirmare, alcătuit de Dinu Patriciu împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu şi Viorel Cataramă. Se ambalau la TV şi în presă pentru economia de piaţă şi liberalism, pentru calea europeană, în timp ce Ion Iliescu şi feseniştii nu se puteau dezlipi de URSS şi Gorbaciov, ţinându-se de „neamuri“. Junii liberali ştiau să capteze atenţia şi bunăvoinţa unui public tânăr şi educat, construiau şi lansau proiecte politice şi economice în ton cu tendinţele europene, iar liberalismul câştiga teren în politica românească.

Călin Popescu-Tăriceanu a început să-şi piardă busola după ce a ajuns prim-ministru în 2004, când, pentru a face faţă asaltului preşedintelui Traian Băsescu, s-a aliat, contra firii, cu PSD. Nu a fost în stare să ţină cumpăna liberalismului dreaptă şi, pentru a-şi trece prin parlament legile, ordonanţele şi deciziile guvernamentale, a cedat mai tuturor presiunilor social-democrate. Nici nu-ţi mai dădeai seama dacă nu cumva PSD guverna de-a binelea prin PNL-ul şi mâna dlui Tăriceanu.

După această guvernare, una cică de succes, s-a răzleţit de liberali, care nu i-au mai recunoscut leadershipul în 2009: partidul o luase într-o parte, iar dl Tăriceanu, în alta. Aşa şi-a început rătăcirea: a uitat de liberalism şi de economia de piaţă, de proiectele din anii ’90 şi a început ofensiva împotriva PNL şi a noilor lideri, cu excepţia lui Crin Antonescu, numai fiindcă nu l-au mai preferat în frunte.

Ca să creadă lumea că nu e falit (politic), şi-a înfiinţat propriul partid, să aibă şi el cu ce (se) juca pe scena politică. Noua formaţiune, ALDE, apărută la 19 iunie 2015 din unirea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator, a fost menită să sustragă membrii PNL şi bazinul electoral de dreapta, supărat că partidul nu-i mai aparţine. La alegerile din 20216, ALDE a reuşit să obţină doi senatori şi cinci deputaţi.

După erori grave precum aprobarea tuturor actelor de guvernare ale PSD în perioada 2016 – 2019, după situarea în tabăra lui Liviu Dragnea, cel arestat de pe jilţul de preşedinte al PSD, după atacurile împotriva UE şi a Justiţiei, ALDE a început să piardă în sondaje, de aceea, ca şi în cazul PNL, partidul şi mai toţi parlamentarii au luat-o într-o parte, iar dl Tăriceanu, iarăşi, în alta.

Acum, rămas fără „coledzi“, se zbate ca peştele pe uscat şi, ca să nu piardă un loc în parlament, a devenit mare fan al PSD. Critica acerbă a PNL sugerează graba de a reveni în prim-plan şi victimizarea ca singura cale de a-şi atinge scopul. Se socoteşte cel mai important personaj politic al momentului, salvatorul României din „ghearele lui Băsescu“, fiind dat deoparte de „duşmani“ care vor să fie stăpâni peste România, peste industrie şi justiţie.

Dl Popescu-Tăriceanu este un personaj educat şi şcolit, de aceea poziţionarea sa de partea curentului conspiraţionist promovat de Rusia lui Putin spre a slăbi Uniunea Europeană şi alte democraţii provoacă numeroase semne de întrebare: cum a fost posibil să nu ia în calcul morbiditatea SARS-CoV-2 când numărul deceselor creştea văzând cu ochii? Cum e posibil să se răsucească în preajma alegerilor locale, cerând amânarea scrutinului şi a începerii cursurilor şcolare, dacă virusul nu contează?

Partea cea mai încurcată abia acum vine: pentru că sondajele îl situează pe la 2-3% şi semne de revenire nu sunt, a încercat alianţe electorale cu PSD, cu Pro România lui Ponta, probabil şi cu alţii, dar nu-l vrea nimeni. Îi apare (pentru a câta oară?) spectrul marginalizării şi al rămânerii fără imunitate parlamentară, iar dosarele din justiţie nu au fost prescrise.

Nu ştiu cum se face, dar în România încheierea activităţii politice devine un coşmar: mai toţi marii noştri lideri au ieşit cu tinichele legate de coadă, unele mai mici, altele mai mari, iar câţiva, deloc puţini, meditează la nemurirea sufletului prin puşcării ori ascunşi, fugiţi departe de ţară.

Ceea ce înseamnă că, atunci când descriu clasa politică în culori sumbre, jurnaliştii cam au dreptate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: