Comunicat

Întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Director al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina a analizat situaţia care s-a creat la Cernăuţi cu privire la şcolile generale nr. 10, 13 şi 17 din Cernăuţi cu predare în limba română, precum şi informaţiile transmise de domnul Ion Popescu şi, respectiv, Nicolai Haucă din partea Euromedia, hotărând următoarele:

1. a) transmiterea unui protest preşedintelui Republicii Ucraina, V. Zelenskyi, pentru nerespectarea de către Primăria Cernăuţi a art. 53 din Constituţia Ucrainei, care garantează instruirea în limba minorităţilor şi, în acelaşi timp, a art. 22 al aceleiaşi Constituţii, care „nu permite îngustarea volumului şi formelor drepturilor şi libertăţilor existente”, iar art. 24 „nu permite nicio discriminare, din orice motiv, inclusiv cel etnic sau lingvistic”;
  2. b) prin deputatul oraşului Cernăuţi, Radei Supreme a Ucrainei, care să se adreseze fracţiunilor din Parlament cu rugămintea să „iniţieze adresare de deputaţi” pe această temă;
  3. c) către împuternicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului.

Bugetul pe anul 2020 a fost aprobat, pentru întregul an, la începutul acestuia şi nu înţelegem cum de nu mai există bani pentru finanţarea numai a şcolilor cu predare în limba română.

Preşedinte,

Prof. GH. DOLINSKI

Notă: Menţionăm că prezentul comunicat a fost aprobat în unanimitate de membrii Consiliului Director al SCLRB.

Comentariul dvs.

*