Sanda-Maria Ardeleanu:

Această generaţie de elevi trebuie să fie una normală

…iar responsabilitatea noastră vine din noua atitudine pe care o avem faţă de aceşti copii; temerile noastre ca adulţi trebuie transmise moderat copiilor, pentru ca ei să rămână într-o stare de confort

Profesorul universitar sucevean dr. Sanda Maria Ardeleanu a declarat ieri, la News Bucovina, că în ceea ce priveşte noul an şcolar va fi nevoie de o abordare diferită faţă de elevi, pentru ca aceştia să depăşească mai uşor această perioadă a copilăriei, fără să fie foarte mult afectaţi.

Ea a arătat că toată lumea se confruntă cu această realitate.

„Noi suntem pregătiţi. Autorităţile ne-au avertizat, dar în tot acest timp am discutat cu oamenii, cu colegii. Sunt în legătură permanentă cu colegii mei şi din preuniversitar. Toate şcolile s-au pregătit. S-au pregătit foarte bine. Am discutat şi cu părinţii care, în marea lor majoritate, sunt mulţumiţi de formulele autonome pe care le-au găsit şcolile pentru primele săptămâni de şcoală, pentru prima zi de şcoală. După aceea, totul se va afla într-o dinamică, aşa cum a spus şi ministrul Educaţiei” a declarat Sanda-Maria Ardeleanu.

Uneori, copiii sunt mai disciplinaţi decât adulţii

Ea a apreciat că, uneori, copiii sunt mai disciplinaţi decât adulţii şi consideră că situaţia va fi mai uşor depăşită.

„Toţi copiii din România, sunt ferm convinsă, sunt pregătiţi pentru această nouă etapă din viaţa lor” a spus universitarul, care a menţionat că cei mai emoţionaţi sunt cei care intră pentru prima dată la şcoală, cum sunt cei din clasa pregătitoare, dar crede că în egală măsură sunt emoţionaţi şi elevii de clasa a XII-a care trebuie să-şi aleagă un drum în viaţă.

„Să ne gândim că aceşti copii au dreptul la fericire aşa cum am avut şi noi dreptul la fericire. Temerile noastre ca adulţi, părinţi, profesori trebuie să fie cumva moderat transmise copiilor, pentru ca ei să rămână într-o stare de confort” a spus Ardeleanu.

La şcoală nu ne mai jucăm sau ne jucăm altfel

Ea a dezvăluit că ştie foarte mulţi copii care, în perioada de urgenţă şi cea ulterioară, din lunile mai-iunie, au făcut atacuri de panică din cauza atmosferei din familie.

„Lumea era panicată, părinţii erau panicaţi şi li se transmitea copiilor această panică. Nu-i putem îmbolnăvi pe copiii noştri. Această generaţie trebuie să fie una normală şi eu cred că de aici provine responsabilitatea noastră, din noua atitudine pe care noi o avem faţă de aceşti copii. O atitudine fermă. Să le transmitem foarte clar toate normele de comportare care, de acum, nu mai sunt o opţiune, ci sunt obligatorii. Asta trebuie să înţeleagă, că la şcoală nu ne mai jucăm sau ne jucăm altfel” a spus Ardeleanu.

Ea a menţionat că este trist că aceşti copii nu se vor putea juca cu mingea.

„Să nu mai vezi copii jucându-se cu o minge transmisă de la unul la altul şi acel moment de fotbal înaintea începerii orelor sau după… E incredibil câtă suferinţă este deja, există deja. Nu trebuie să o accentuăm noi, profesorii şi părinţii. Noi trebuie să avem idei cât de cât clare, pentru că acesta este contextul, dar copiii trebuie ajutaţi să depăşească această perioadă a copilăriei lor la fel de frumos cum ne-am trăit şi noi copilăria” a spus Ardeleanu.

Ea a recunoscut că există o oarecare nelinişte şi în rândul cadrelor didactice, dar crede că fiecare profesor s-a pregătit pentru această nouă realitate.

„Majoritatea profesorilor s-au pregătit pentru predarea online. Cu toţii am ştiut că aceasta va fi o alternativă, nu de moment, va fi o alternativă a viitorului pe care şcoala o implementează” a mai spus Sanda-Maria Ardeleanu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: