Din nou la şcoală…

Astăzi începe un nou an şcolar. Pentru mine este al-37-lea, ca profesor. Un an şcolar total neobişnuit (termenul atipic mă enervează) pentru învăţământul românesc.

Debut de nou an şcolar trist, plin de îngrijorări, despre care se vorbeşte mai mult decât niciodată.

Ce va fi, cum va fi şi mai ales cum va evolua…?

Bucuria revederii sau a începutului este umbrită de epidemia de Covid-19 şi de măsurile pe care trebuie să le luăm că să avem grijă de sănătatea copiilor noştri, a cadrelor didactice şi chiar a noastră. Sunt măsuri fireşti în contextul pandemic existent, dar am credinţa că cei care conduc la ora actuală învăţământul românesc puteau face mult mai mult pentru oamenii din sistem şi pentru copiii României.

Din polemicile care au avut loc, concluziile sunt clare: fie n-au vrut, fie n-au putut, fie amândouă. Ar fi fost necesar un dialog extins şi mai deschis cu specialiştii din educaţie, cu specialiştii din sistemul medical, cu părinţii, elevii şi societatea civilă. Să te închizi în birourile cu fotolii din piele şi de-acolo să gestionezi această situaţie, deosebit de complexă, pe care o traversează sistemul educaţional, este o abordare greşită, cu urmări greu de cuantificat şi de manageriat în anul şcolar 2020-2021.

Cu toate acestea, datoria noastră de cadre didactice este de a aduce bucuria şi lumina cunoaşterii în sufletele şi minţile elevilor noştri.

 Am mare încredere în slujitorii catedrei

Am convingerea că vom reuşi să facem acest lucru în ciuda tuturor obstacolelor pe care suntem nevoiţi să le trecem în acest an şcolar. Asta pentru că majoritatea celor care lucrează în învăţământ au vocaţie pedagogică iubesc copiii, îşi iubesc meseria şi au discernământ în ceea ce priveşte calitatea actului educaţional. Oamenii şcolii, indiferent de poziţia pe care o ocupă, găsesc în ei resursele necesare şi cele mai potrivite soluţii pentru a se adapta contextului educaţional datorat pandemiei. Din acest motiv, am mai mare încredere în slujitorii de la catedră, că nu vor lăsa ca acest an şcolar să fie compromis, decât în cei care s-au erijat in diriguitori actuali ai sistemului de învăţământ.

La fiecare început de an şcolar trebuie să pornim de la ideea că elevii şi studenţii reprezintă viitorul şi trebuie să-i modelăm în aşa fel încât peste ani, să avem parte de viitorul visat. Un viitor în care bunul simţ, responsabilitatea, meritocraţia şi implicarea civică să fie realităţi, nu utopii. Drept care, trebuie să căutăm să fim adevărate modele pentru ei. Şi nu nişte modele reci, distante, de neatins. Ci nişte modele calde, umane care să nu sperie sufletul şcolarului, ci să şi-l apropie, pentru a-l putea modela cum trebuie şi a-i arăta direcţia potrivită în viaţă.

Închei această intervenţie urându-le elevilor, cadrelor didactice şi personalului nedidactic din şcoli mult succes în acest an şcolar. Sper din toată inima să aibă parte de multe realizări, de rezultate notabile, împliniri personale şi multă sănătate.

Doamne-ajută, tuturor!

Prof. VIRGINEL IORDACHE

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: